Hírek, aktualitások

dátum 2016-06-27 idő 09:31

Kis késéssel, de tőzsdére megy a Duna House

A korábbi 2016. június 30-i határidő helyett 2016. december 31-ig hosszabbította meg a BÉT a Duna House részvényeinek tőzsdei bevezetési határidejét. Ennek kapcsán a tőzsdei bevezetésről, a külföldi akvizícióról és a hazai lakáspiac helyzetéről beszélgett a Portfolio.hu a cég két vezetőjével, Guy és Doron Dymschiz-cel. 

 

A BÉT engedélyezte a kereskedés meghosszabbítására vonatkozó kéréseteket. Ezek szerint nem adjátok fel a tőzsdei törekvéseiteket.
 
Már decemberben is úgy nyilatkoztunk, hogy elkötelezettek vagyunk a tőzsdére lépés mellett, de ellőtte még szeretnénk megmutatni a befektetőknek, hogy a menedzsment kezelni tudja az új helyzetet, ami visszalépésre kényszerített bennünket. Büszkén mondhatom, hogy ez terveink felett sikerült. Az IPO nyilván fontos számunkra, de sokkal fontosabb, hogy a céljainkat meg tudjuk valósítani. A tervezett tőkebevonástól függetlenül létrejött a lengyelországi akvizíció - megvettük legnagyobb ottani ingatlanközvetítő franchise hálózatot -, amelyet végül banki finanszírozással és részvényekkel oldottunk meg. Engedélyt kapott az alapkezelőnk is és a SMART ingatlanközvetítő hálózatunk is ígéretes ütemben növekszik. Mindezek fényében azt mondhatom, hogy a tavalyinál még erősebb vállalattal vonulhatunk idén a tőzsdére. 
 

Guy Dymschiz
 
A közeljövőben tehát bebizonyítjátok, hogy a tőzsde nem csupán ígéret volt?
 
A napokban elindítottuk az előkészítését egy őszi tranzakciónak, de mint ahogy korábban is láttuk, a megvalósítást több külső tényező is befolyásolhatja. Hogy mást ne említsek egy Brexit lehetősége is jelentősen átrendezheti a régió tőkepiacait. Mindenesetre nagyon pozitív, hogy a kormányzat és a BÉT fejleszteni akarja a tőzsdét, mindnyájunk közös célja, hogy transzparensen működő, minőségi és nemzetközi szinten is versenyképes cégek kerüljenek a parkettre. Ezeknek hosszú távon nagy hozzájárulása lehet a gazdasági növekedéshez, a foglalkoztatás növekedéséhez. 


Doron Dymschiz

A BÉT bejelentette, hogy tőzsdefejlesztési stratégiát dolgoz ki, különösen a kis- és középvállalatok (KKV-k) forráshoz segítése érdekében. Nem várjátok meg?
 
Nagyon pozitív események zajlanak a BÉT körül és úgy látjuk, hogy a tőzsdére lépések időzítése a vállalatok és a befektetők szemszögéből egyaránt ideális lehet 2016-tól kezdődően. Igyekszünk részt venni ezekben a folyamatokban, de nem szeretnénk kizárólag ezekre támaszkodni. Ahogy tavaly, úgy idén is elsősorban saját erőből, megfelelő szakmai támogatással tervezzük az IPO-t, mindettől függetlenül.

Változnak-e az IPO alapvető paraméterei, mint például a bevonni kívánt tőke mértéke?

Egy hasonló méretű tranzakciót tervezünk és szintén vegyes, nyilvános (lakossági) és zártkörű (intézményi) kibocsátást tervezünk, de több fontos kérdésről még nincs döntés.

A közelmúltban megvalósítottatok egy komoly külföldi akvizíciót. Az IPO újraindítása alapján azt feltételezem, hogy terveztek további akvizíciókat, hiszen tőkét szeretnétek bevonni. Jól gondolom ezt?

Nagy mérföldkő a cégcsoport számára a lengyel akvizíció, arra pedig különösen büszkék vagyunk, hogy kibocsátás nélkül is ideális finanszírozási formát sikerült találnunk hozzá. Tervezünk további akvizíciót, vannak is célpontjaink, de egyrészről korai volna ezekről még most nyilatkozni, másrészről a jövőben sem kívánunk konkrétumokról nyilatkozni, amíg nincs aláirt szerződésünk egy megfelelő célponttal. A következő egy évben biztosan nem lesz hasonló, jelentős tranzakció, hiszen a fókusz a lengyel Metrohouse hálózat fejlesztésén lesz.

Mik a tapasztalatok a lengyel akvizíció kapcsán az eddig eltelt időben?

Bár még csak nagyon rövid időről beszélhetünk, de két tényezőt azért máris pozitívumként ki tudunk emelni. Az egyik, hogy úgy tűnik megfelelően alapos volt a due dilligence folyamat, nem értek utólagos meglepetések, vagyis pont azt találtuk, amit előzőleg vártunk. A második - s ez ennél is fontosabb -, hogy a Magyarországon az elmúlt években felhalmozódott know-how a lengyel területen is értékkel bír. Jelenleg ennek a tudásnak az átültetése, illetve infrastrukturális fejlesztés zajlik, de bízunk benne, hogy pár hónap múlva már növekedési pályára állítjuk a Metrohouse hálózatot, amely az óriási piac miatt hosszú távú lehetőségeket biztosít. Hogy mást ne említsek hitelközvetítésben az ottani versenytárs 19-szer nagyobb volument közvetít, mint jelenleg a Metrohouse. Más szóval, úgy gondoljuk, hogy a lengyel tranzakció jelentős mértékben tud majd hozzájárulni a cégcsoport eredménynövekedéséhez a következő 3-5 évben.
 
 
Gondoljátok, hogy a befektetők a megváltozott szabályozási környezetben (közvetítői jutalékplafon) is elég attraktívnak találják a céget?

Elmondhatjuk, hogy sikeresen alkalmazkodtunk a jutalékplafonnal kapcsolatos új jogszabályi környezethez. Átalakítottuk a pénzügyi közvetítői hálózatunk jutalékstruktúráját és egyéb keresztértékesítési lehetőségekkel bővítettük a palettát, ráadásul a hitelpiac is támogatói környezetet biztosít. De ennél talán fontosabb, hogy az eltelt időben a cégcsoport tovább tudott fejlődni, akár a lengyel tranzakcióról, akár az ingatlanbefektetés-fejlesztés területéről, akár a Smart Ingatlanhálózat további növekedéséről beszélünk. Mindezeket összevetve idén magasabb eredményszámokat várunk, mint a tavalyi évben. Tartjuk a kapcsolatot az intézményi befektetőkkel, és továbbra is pozitív visszajelzéseket kapunk tőlük.

Változik az árazás az előbb említett változások következtében?

Konkrét árazásról egyelőre nem szeretnénk nyilatkozni, de véleményünk szerint a cégcsoport erősebb, nagyobb növekedési potenciállal bír, mint tavaly a kibocsátás előtti időszakban. A korábban elmondottak alapján is látszik, hogy egy még stabilabb, a céljainkkal összhangban fejlődő multibrand vállalatcsoport épül, s ez összhangban lesz az árazási stratégiánkkal.
 
Továbbra is számítotok az intézményi befektetők érdeklődésére?
 
Rendkívül nagy a nyitottság intézményi oldalról a mai napig, és igen, továbbra is vegyes (intézményi, lakossági) tranzakcióban gondolkodunk. Látják a töretlen elkötelezettségünket és a fejlődő eredményeket, ami tovább erősíti a belénk vetett bizalmat. De nem csak a hazai intézményekre számíthatunk immár. A BÉT elkötelezettségét mutatja, hogy hamarosan közösen utazunk Párizsba a "European Large & MidCap Event" befektetői fórumra, ahol külföldi intézményi érdeklődés is alakulhat a Duna House bevezetése iránt.

Van becslésetek a 2016-os eredményeitekre?

Nem szeretnénk becslésekbe bocsátkozni, de mint ahogy mondtuk: összességében nagyobb eredményre számítunk. Amennyiben minden a terveink szerint alakul és ősszel elindul a tranzakció, úgy a tavalyihoz hasonlóan az év első félévének konszolidált IFRS adataival tudjuk megtámogatni a bevezetést. Azt előre elárulhatom, hogy nem fogunk csalódást okozni.

Milyen növekedést képzeltek el a lengyel piacon: organikusat vagy elképzelhetőek további akvizíciók

Alapvetően organikusat, de nem zárjuk ki további akvizíció lehetőségét sem.

Hazai lakáspiac: továbbra is optimisták vagytok? Hol tarthatunk most a felfelé ívelő ciklusban?

Úgy látjuk, hogy jelenleg egy felfelé ívelő trend elején vagyunk. A szűkebb piaci és makro környezet is afelé mutat, hogy hosszútávú növekedési ciklus következik, mind forgalmat, mind pedig az árakat tekintve. De mint ilyenkor mindig, számítani kell egy-egy hullámvölgyre is, amelyeket azonban átmenetinek érdemes tekinteni. A CSOK bevezetése és az ÁFA csökkentése jelentősen átrendezte a piacot, de ennek pozitív hatási a következő években érezhetőek lehetnek. Idén még némi kivárás fékezheti átmenetileg a piacot, de a fejlesztések beindulásával, az újlakás volumen átláthatóságával tisztulni fog a kép és tovább erősödik majd a szektor.

Tervez esetleg lakásfejlesztést a Duna House Csoport?

A tervezésen már túl is vagyunk. Bár nem fejlesztő cégnek valljuk magunkat, de szinergikus tevékenység, így kézenfekvő volt, hogy a kedvező szabályozási környezetet kihasználva gyorsan belépjünk a piacra. Jelenleg 4 telken, összesen 4-500 lakásos projektben vagyunk benne, melyekből már van, amelyre építési engedéllyel rendelkezünk. Ezeknek jelentős hozzáadott értéke lesz várhatóan csoport szinten az eredményre.

forrás: portfolio.hu


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Tizedik alkalommal Superbrands-díjas a SPAR
dátum 2018-04-24 idő 09:20

A szakemberek mellett a vásárlók is újra bizalmat szavaztak a SPAR Magyarországnak, amelyet sorozatban tizedszerre tartottak érdemesnek a márkaértékelési díjra.

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.

Frozen Yoghurt hálózat kínálja értékesítésre az elmúlt 4 év alatt felépített franchise hálózatát
dátum 2018-04-13 idő 10:50

A koncepció öt egysége négy jelentős budapesti bevásárlóközpontban, valamint a budaörsi Korzó Auchan Kereskedelmi Központban is jelen van üzleteivel.