Hírek, aktualitások

dátum 2014-05-07 idő 09:55

Kiváló alkotások, igényes választék a BÁV tavaszi aukcióján

Mintegy 700 műtárgy kerül kalapács alá május 13-14-15-én a 240 éves BÁV 64. Művészeti Aukcióján. 
 

A sokrétű, változatos kínálat a gyűjtőknek, az értékálló befektetést vagy szép ajándékot keresőknek egyaránt széles választékot nyújt írja cikkében a 168 Óra Online.

Az ékszerkínálat impozáns és gazdag, a legkorábbi darabok a XVIII–XIX. század kiváló ékszerészeinek a munkái. Az árverés egyik szenzációja az 1850 körül készült, 86 gyémántot magában foglaló, zománcfestéses, neorokokó, növényi díszítésű, miniatűr óraszerkezetet rejtő aranyszelence, amelyet kitűnő állapotban őriztek meg 160 éven át pesti tulajdonosai. Az antik ékszerek remeke egy ritkaságszámba menő, XIX. századi filigrán technikával készült, igazgyöngyökkel díszített bécsi fülbevalópár. 


A második napi festményválaszték legrégebbi műve egy ismeretlen itáliai művész közel 500 éves, a Madonnát gyermekével és Szent Rózával megörökítő alkotása. A XIX-XX. századi festmények mind külföldi, mind pedig hazai alkotók kvalitásos művei. A tájképfestészet értékes darabjai közé tartoznak többek között Galien-Laloue, Wilhelm, Eduard Lichtenfels von Pelthner, Komlóssy Ferenc, K. Spányi, Feszty, Iványi Grünwald alkotásai. A XIX. századi történelmi festészet kiváló műve Orlai Petrich Soma egyik utolsó, monumentális történelmi kompozíciója, amely a Nagy Lajos király halálát követő trónviszályok idejéből meríti témáját. 
 
A nagybányai neós művészet és a magyarországi modernizmus kitűnő példája Boromisza Tibor Nagybányai parkrészlet című alkotása; a Vaszary-életmű fontos darabjaként kerül az aukcióra a csángó hadifoglyokat ábrázoló festménye, amely az első világháború egyik felbecsülhetetlen értékű kordokumentuma. A kortárs festmények iránt érdeklődők Gyémánt László, Almásy Aladár, Würtz Ádám, Szikora Tamás, Szabó László Viktor, Fabók Gyula, Szurcsik József, Bukta Imre, feLugossy László és ef. Zámbó István műveivel találkozhatnak.
Az aukció bútoranyaga a XVIII. századtól a XX. századig, jelentős részben a XIX. században készült alkotásokból áll. A mesterségbeli tudás nagyszerű példája az a bútoregyüttes, amely Sztrizs István oltárépítő mester műhelyéből származik. A keleti szőnyegkínálat a XIX. század művészetének figyelemre méltó, ma is jó állapotban lévő darabjait vonultatja fel. 

Az árverés mintegy 240 tételből álló harmadik napi kínálata az európai ötvösművészet gazdag választékát vonultatja fel. Az antik ezüsttárgyak jellemzően magyar, osztrák, francia, német és orosz műhelyekből kerültek ki. Kiemelkedik közülük egy remekbe szabott, 1650 körül Brassóban vagy Nagyszebenben készült erdélyi barokk talpaspohár. Bőséges a választék a kiegyezés utáni, a Monarchia területéről származó ötvösműhelyek alkotásaiból is, licitálni lehet biedermeier, historizáló, szecessziós, neobarokk és neorokokó stílusban készült asztali ezüsttárgyakra, köztük két különösen szép, egy bécsi és egy pesti műhelyből származó gyertyatartópárra. A modern ezüstkínálatból figyelmet érdemelnek az art deco alkotások.
A porcelán- és üvegtárgyak hazai és nagy európai műhelyekből származnak. A porcelánritkaságokat gyűjtők figyelmét a herendi kínálaton túl egy XIX. század közepén Berlinben készített, mitológiai jelenetekkel, plasztikus fülén Minerva alakjával dekorált dísztárgy keltheti fel. Émile Gallé, a francia szecessziós üvegművészet kiváló mesterének műhelyéből került ki az a két díszváza, amelyek finom mintázatukkal és bravúros kivitelezésükkel bármilyen gyűjtemény díszévé válhatnak. A rendkívül gazdag Zsolnay-kollekció anyagát nagyrészt szecessziós munkákból állították össze. A harmadik nap legmagasabb kikiáltási áráról induló tétele egy eozinmázakkal festett, közel egyméteres szecessziós virágtartó. 
 
Az árverési anyag vasárnapig tekinthető meg a BÁV Aukciósház kiállításán (Budapest V., Bécsi utca 1.) naponta 10–18 óráig, valamint a www.bav.hu/aukcio honlapon. A Művészeti Aukció időpontja május 13-14-15. 17 óra.

forrás: 168 Óra Online, bav.hu

 vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

80 évre tervez a Burger King Magyarországon
dátum 2018-04-26 idő 09:24

41 éttermével a magyarországi gyorsétterem-piac meghatározó szereplője a Burger King.

Tizedik alkalommal Superbrands-díjas a SPAR
dátum 2018-04-24 idő 09:20

A szakemberek mellett a vásárlók is újra bizalmat szavaztak a SPAR Magyarországnak, amelyet sorozatban tizedszerre tartottak érdemesnek a márkaértékelési díjra.

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.