Hírek, aktualitások

dátum 2017-07-25 idő 10:37

Már 4 éve veszteséges volt a Palóc Nagykereskedelmi Kft.

A Palóc boltlánc 6,7 milliárdos tartozással került felszámolás alá. A kormány stratégiailag kiemelt szervezetté nyilvánította a céget, mivel működése a lakossági élelmiszerellátásban kiemelt jelentőségű, és a vagyonának üzemeltetése is "jelentős gazdasági potenciált képvisel" - derül ki Lázár János válaszából. A boltok a felszámolás elindulásakor, május elején már bezártak - írja összeállításában a Napi Gazdaság.
 
"A társaság működése a lakosság - többek között alapvető - élelmiszerekkel való ellátása szempontjából kiemelt jelentőségűnek tekinthető, továbbá részben bel- és külgazdasági, részben foglalkoztatottsági szempontok szerinti tevékenysége, vagyonának üzemeltetése egyaránt jelentős gazdasági potenciált képvisel; mindemellett a társaság nemzetgazdasági stratégiai szempontból kiemelt jelentőségű tevékenységet folytat" - írta válaszában Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.
 
Mekkora vagyona van a cégnek?
 
A cég befektetett eszközeinek értéke 4,5 milliárd forint volt a tevékenységet záró mérlegben, ebből az ingatlanok 2,6 milliárd, a gépek, berendezések és járművek közel félmilliárd forint értéken voltak nyilvántartva. A kft. kötelezettségállománya májusban meghaladta a 6,7 milliárd forintot, ebből közel hárommilliárd forintot tettek ki a rövid lejáratú hitelek és 1,7 milliárdot a szállítói tartozások.
A cég tevékenységének zárásakor három leányvállalata volt, valamint két társult vállalkozása, ezek többségének megindult a végelszámolása.
 
 
A salgótarjáni Palóc Nagyker 1991-ben alakult, folyamatosan terjeszkedett, a térség egyik legdinamikusabban fejlődő kereskedelmi vállalkozásává nőtte ki magát. A CBA-lánc ötödik régiójának központjaként működött; meghatározó szerepet töltött be a térség alapellátásában - írták az éves beszámoló kiegészítő mellékletében. A gazdálkodás körülményeiben az elmúlt években érzékelhető kedvezőtlen folyamatok (a dohányforgalom kiesése, a vasárnapi nyitva tartás bevezetése, a devizaárfolyamok alakulása, az adótételek növekedése, a munkanélküliség elterjedése, a fogyasztás visszaesése) érzékenyen érintette a cég működését. Tavaly a vállalkozás pénzügyi helyzete tovább romlott, a likviditási gondok állandósultak. A szállítói tartozások növekedtek, az árubeszerzés akadozott, az áruellátás színvonalának a csökkenése forgalomkiesést okozott. A bérek rendezése elhúzódott, a dolgozók tömegesen hagyták el munkahelyüket.
 
A cég likviditási problémái miatt 2016. szeptemberében csődeljárást kezdeményezett, de a hitelezőivel végül nem tudott megállapodni, így megszűnt a csődeljárás és a fizetési moratórium; 2017. május 4-én elindult a felszámolási eljárása. A magyar kormány júniusban minősítette stratégiailag kiemelt céggé a Palóc Kft.-t, majd új, ezúttal állami felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-vette át a cég felszámolását.

forrás: napi.hu


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Turán nyitotta meg legújabb egységét a Stilianos Babauszoda.
dátum 2018-01-18 idő 17:17

2018. Január 15-én a Stilianos Babauszoda Franchise 7. egységeként kezdte működését a Stilianos Babauszoda Tura.

A Franchise Börzén kedvezménnyel lesz megvásárolható a Franchise Vállalkozás című könyv
dátum 2018-01-18 idő 16:35

A franchise iránt érdeklődők számára alapvető ismereteket tartalmazó olvasmány 25% kedvezménnyel lesz kapható a kiállítás helyszínén.

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.