Hírek, aktualitások

dátum 2017-07-25 idő 10:37

Már 4 éve veszteséges volt a Palóc Nagykereskedelmi Kft.

A Palóc boltlánc 6,7 milliárdos tartozással került felszámolás alá. A kormány stratégiailag kiemelt szervezetté nyilvánította a céget, mivel működése a lakossági élelmiszerellátásban kiemelt jelentőségű, és a vagyonának üzemeltetése is "jelentős gazdasági potenciált képvisel" - derül ki Lázár János válaszából. A boltok a felszámolás elindulásakor, május elején már bezártak - írja összeállításában a Napi Gazdaság.
 
"A társaság működése a lakosság - többek között alapvető - élelmiszerekkel való ellátása szempontjából kiemelt jelentőségűnek tekinthető, továbbá részben bel- és külgazdasági, részben foglalkoztatottsági szempontok szerinti tevékenysége, vagyonának üzemeltetése egyaránt jelentős gazdasági potenciált képvisel; mindemellett a társaság nemzetgazdasági stratégiai szempontból kiemelt jelentőségű tevékenységet folytat" - írta válaszában Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.
 
Mekkora vagyona van a cégnek?
 
A cég befektetett eszközeinek értéke 4,5 milliárd forint volt a tevékenységet záró mérlegben, ebből az ingatlanok 2,6 milliárd, a gépek, berendezések és járművek közel félmilliárd forint értéken voltak nyilvántartva. A kft. kötelezettségállománya májusban meghaladta a 6,7 milliárd forintot, ebből közel hárommilliárd forintot tettek ki a rövid lejáratú hitelek és 1,7 milliárdot a szállítói tartozások.
A cég tevékenységének zárásakor három leányvállalata volt, valamint két társult vállalkozása, ezek többségének megindult a végelszámolása.
 
 
A salgótarjáni Palóc Nagyker 1991-ben alakult, folyamatosan terjeszkedett, a térség egyik legdinamikusabban fejlődő kereskedelmi vállalkozásává nőtte ki magát. A CBA-lánc ötödik régiójának központjaként működött; meghatározó szerepet töltött be a térség alapellátásában - írták az éves beszámoló kiegészítő mellékletében. A gazdálkodás körülményeiben az elmúlt években érzékelhető kedvezőtlen folyamatok (a dohányforgalom kiesése, a vasárnapi nyitva tartás bevezetése, a devizaárfolyamok alakulása, az adótételek növekedése, a munkanélküliség elterjedése, a fogyasztás visszaesése) érzékenyen érintette a cég működését. Tavaly a vállalkozás pénzügyi helyzete tovább romlott, a likviditási gondok állandósultak. A szállítói tartozások növekedtek, az árubeszerzés akadozott, az áruellátás színvonalának a csökkenése forgalomkiesést okozott. A bérek rendezése elhúzódott, a dolgozók tömegesen hagyták el munkahelyüket.
 
A cég likviditási problémái miatt 2016. szeptemberében csődeljárást kezdeményezett, de a hitelezőivel végül nem tudott megállapodni, így megszűnt a csődeljárás és a fizetési moratórium; 2017. május 4-én elindult a felszámolási eljárása. A magyar kormány júniusban minősítette stratégiailag kiemelt céggé a Palóc Kft.-t, majd új, ezúttal állami felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-vette át a cég felszámolását.

forrás: napi.hu


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

80 évre tervez a Burger King Magyarországon
dátum 2018-04-26 idő 09:24

41 éttermével a magyarországi gyorsétterem-piac meghatározó szereplője a Burger King.

Tizedik alkalommal Superbrands-díjas a SPAR
dátum 2018-04-24 idő 09:20

A szakemberek mellett a vásárlók is újra bizalmat szavaztak a SPAR Magyarországnak, amelyet sorozatban tizedszerre tartottak érdemesnek a márkaértékelési díjra.

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.