Hírek, aktualitások

dátum 2013-05-16 idő 10:17

Már 25 éves a McDonald’s hazánkban

Generációk nőttek fel azóta, sok élmény kapcsolódik a McDonald’s-hoz, melynek első magyarországi képviselőjét Budapesten, a Régiposta utcában nyitották meg, 1988-ban. Akkor még nem terjedt el, hogy a “mekis” kaja egészségtelen és rossz, viszont hamar híre ment az új étteremláncnak, s rengeteg ember özönlött oda, csak, hogy láthassa az újdonságot s egyen egy jót. Megszámlálhatatlan randevú, találkozó, összejövetel színtere lett a McDonald’s, s ez nem is nagyon változott azóta sem.

A “Meki” mára fogalom lett, az amerikai név vicces magyarosítása hallatán mindenki tudja, mire is gondol a másik. Nem csupán enni jó itt, de egy kávé, vagy saláta mellett beszélgetni is. Magyarországon már több, mint száz étterem nyílt, a “Meki” beépült életünkbe, s úgy tűnik egyhamar nem is szeretne távozni tőlünk.

Huszonöt éve rendkívüli szenzációt jelentett egy ilyen nyugati étterem hazánkban, hiszen a rendszerváltás előtt jártunk s ez volt a nyugat első fuvallata. A nyitás napján 14 órán át tartott nyitva és az emberek kígyózó sorokban járultak a pénztárhoz. Bár a kiszolgálók is akkor tanultak bele a “Meki” forgatagába, állták a sarat: percenként több, mint tíz ember, óránként 714-en jutottak hozzá a hőn áhított burgerekhez és sült krumplikhoz.

Másnap a Magyar Hírlap ( akkoriban a Minisztertanács hivatalos lapja volt ) címlapon számolt be a hírről, fényképekkel. Ahogy a korszellem megkívánta, természetesen olyan formában tudósították az eseményt: “Az első magyar McDonald’s éttermet Marjai József miniszterelnök-helyettes és Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter nyitotta meg.”

A cikk megemlítette, hogy egyszerre 250 fő étkezhetett a helyiségben, s a McDonald’s nem kevesebbre vállalkozott akkoriban, mint, hogy 72 másodpercen belül mindenki megkapja a rendelt ételt. A magyar dolgozók betanítását a tapasztalt külföldiek vállalták. Nyitáskor tizenöt termékből lehetett választani, a legdrágább étel a Big Mac volt, ami 43 forintba került.

A McDonald’s a Bábolnai Állami Gazdasággal karöltve működött, háttérüzeme természetesen Bábolnán volt.
A zsemlyét és húspogácsát Bábolnáról, a mustárt, szószokat a kecskeméti Univer Áfésztől, a hasábburgonya a miskolci Hűtőipari Vállalattól került az üzletekbe, a fagylalt-és turmixalapanyagok a Budapesti Tejipari Vállalattól származtak.

A második McDonald’s a Nyugati mellett nyílt, abban a helyiségben, ami egykor vasúti étkezde volt. Nem sokkal ezután megnyílt az első vidéki “Meki” is, Győrben.

A McDonald's a Magyar Franchise Szövetség tagja.

forrás: szeretlekmagyarország

Virtuális kiállító: Perger és Binder BH2010 Kft.


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Turán nyitotta meg legújabb egységét a Stilianos Babauszoda.
dátum 2018-01-18 idő 17:17

2018. Január 15-én a Stilianos Babauszoda Franchise 7. egységeként kezdte működését a Stilianos Babauszoda Tura.

A Franchise Börzén kedvezménnyel lesz megvásárolható a Franchise Vállalkozás című könyv
dátum 2018-01-18 idő 16:35

A franchise iránt érdeklődők számára alapvető ismereteket tartalmazó olvasmány 25% kedvezménnyel lesz kapható a kiállítás helyszínén.

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.