Hírek, aktualitások

dátum 2013-05-16 idő 10:17

Már 25 éves a McDonald’s hazánkban

Generációk nőttek fel azóta, sok élmény kapcsolódik a McDonald’s-hoz, melynek első magyarországi képviselőjét Budapesten, a Régiposta utcában nyitották meg, 1988-ban. Akkor még nem terjedt el, hogy a “mekis” kaja egészségtelen és rossz, viszont hamar híre ment az új étteremláncnak, s rengeteg ember özönlött oda, csak, hogy láthassa az újdonságot s egyen egy jót. Megszámlálhatatlan randevú, találkozó, összejövetel színtere lett a McDonald’s, s ez nem is nagyon változott azóta sem.

A “Meki” mára fogalom lett, az amerikai név vicces magyarosítása hallatán mindenki tudja, mire is gondol a másik. Nem csupán enni jó itt, de egy kávé, vagy saláta mellett beszélgetni is. Magyarországon már több, mint száz étterem nyílt, a “Meki” beépült életünkbe, s úgy tűnik egyhamar nem is szeretne távozni tőlünk.

Huszonöt éve rendkívüli szenzációt jelentett egy ilyen nyugati étterem hazánkban, hiszen a rendszerváltás előtt jártunk s ez volt a nyugat első fuvallata. A nyitás napján 14 órán át tartott nyitva és az emberek kígyózó sorokban járultak a pénztárhoz. Bár a kiszolgálók is akkor tanultak bele a “Meki” forgatagába, állták a sarat: percenként több, mint tíz ember, óránként 714-en jutottak hozzá a hőn áhított burgerekhez és sült krumplikhoz.

Másnap a Magyar Hírlap ( akkoriban a Minisztertanács hivatalos lapja volt ) címlapon számolt be a hírről, fényképekkel. Ahogy a korszellem megkívánta, természetesen olyan formában tudósították az eseményt: “Az első magyar McDonald’s éttermet Marjai József miniszterelnök-helyettes és Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter nyitotta meg.”

A cikk megemlítette, hogy egyszerre 250 fő étkezhetett a helyiségben, s a McDonald’s nem kevesebbre vállalkozott akkoriban, mint, hogy 72 másodpercen belül mindenki megkapja a rendelt ételt. A magyar dolgozók betanítását a tapasztalt külföldiek vállalták. Nyitáskor tizenöt termékből lehetett választani, a legdrágább étel a Big Mac volt, ami 43 forintba került.

A McDonald’s a Bábolnai Állami Gazdasággal karöltve működött, háttérüzeme természetesen Bábolnán volt.
A zsemlyét és húspogácsát Bábolnáról, a mustárt, szószokat a kecskeméti Univer Áfésztől, a hasábburgonya a miskolci Hűtőipari Vállalattól került az üzletekbe, a fagylalt-és turmixalapanyagok a Budapesti Tejipari Vállalattól származtak.

A második McDonald’s a Nyugati mellett nyílt, abban a helyiségben, ami egykor vasúti étkezde volt. Nem sokkal ezután megnyílt az első vidéki “Meki” is, Győrben.

A McDonald's a Magyar Franchise Szövetség tagja.

forrás: szeretlekmagyarország

Virtuális kiállító: Perger és Binder BH2010 Kft.


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Tizedik alkalommal Superbrands-díjas a SPAR
dátum 2018-04-24 idő 09:20

A szakemberek mellett a vásárlók is újra bizalmat szavaztak a SPAR Magyarországnak, amelyet sorozatban tizedszerre tartottak érdemesnek a márkaértékelési díjra.

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.

Frozen Yoghurt hálózat kínálja értékesítésre az elmúlt 4 év alatt felépített franchise hálózatát
dátum 2018-04-13 idő 10:50

A koncepció öt egysége négy jelentős budapesti bevásárlóközpontban, valamint a budaörsi Korzó Auchan Kereskedelmi Központban is jelen van üzleteivel.