Hírek, aktualitások

dátum 2016-12-14 idő 12:57

Marks & Spencer: hogyan tovább?

A Marks & Spencer a saját tulajdonú magyarországi üzleteinek bezárását javasolja.

A Marks & Spencer bejelentette, hogy párbeszédet kezdeményez munkavállalóival hat saját tulajdonú magyarországi üzletének bezárására vonatkozó javaslataival kapcsolatban. A javaslatokat a Marks & Spencer azután dolgozta ki, hogy az üzleti érdekeltségei aktuális állapotának és az eredményességének pontos felmérése érdekében átfogó vizsgálatnak vetette alá 466 saját tulajdonú nemzetközi üzletét. A vizsgálat a cégcsoport nemzetközi piacainak teljesítményére és a bennük rejlő lehetőségekre terjedt ki. A felmérés megmutatta, hogy a Marks & Spencer nemzetközi érdekeltségei két részre oszlanak: saját tulajdonban álló részre, amely számos piacon veszteséget termel, és nyereséges franchise modellre, amely a tavalyi évben 87 millió angol font nyereséget termelt. 

Tavaly a csoport saját tulajdonú üzletei tíz országban összesen 45 millió angol font bevétel mellett 171 millió angol font veszteséget termeltek, továbbá néhány piac ezek közül az utóbbi öt évben folyamatosan veszteséges. A cégcsoport vizsgálata kimutatta, hogy ennek számos oka van: többek között a saját tulajdonú üzletportfólió elaprózottsága és a méretgazdaságosság hiánya. Emellett ezeken a piacokon korlátozott a jövőbeli növekedés lehetősége is. 

A Marks & Spencer az említett 53 piacon működő tíz saját tulajdonú üzlete mindegyikének a bezárását javasolja, beleértve tíz Kínában és hét Franciaországban, valamint Észtországban, Litvániában, Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában, Hollandiában, Belgiumban és Magyarországon található üzleteit.

A cégcsoport a javaslatokkal kapcsolatban egyeztetésbe kezdett 129 magyarországi munkatársával. A Marks & Spencer teljes mértékben elkötelezett a Magyarországon hatályban lévő valamennyi foglalkoztatási jogszabály betartása iránt. Ide tartozik az európai üzemi tanáccsal és az munkavállalókkal folytatott előzetes egyeztetés a munkaszerződésükkel kapcsolatos megbeszélések megkezdése előtt.

Jonathan Glenister, a Marks & Spencer Európáért, Kínáért és Indiáért felelős regionális igazgatója elmondta: "A ma bejelentett javaslataink nemzetközi érdekeltségeink átfogó vizsgálata alapján születtek, beleértve a magyar piaci teljesítményünk és lehetőségeink részletes értékelését. A vizsgálatunk megmutatta, hogy az elmúlt három évben Magyarországon folyamatosan küzdöttünk a befektetésünk megtérüléséért, és nem folytathatjuk tovább a magyarországi kereskedelmet. Soha nem könnyű olyan változtatásokat javasolni, amelyek hatással vannak a munkatársainkra. Most párbeszédet kezdünk a magyarországi munkatársakkal, és figyelmesen meghallgatjuk a javaslatainkkal kapcsolatos visszajelzéseiket."

Csoportszinten - amennyiben a konzultáció eredményének fényében a Marks & Spencer végrehajtja a javaslatokat - ez hozzávetőlegesen 50 és 200 millió angol font közötti nem tervezett kiadást eredményez majd; a költség legnagyobb részét az ingatlanokkal és a létszámleépítéssel kapcsolatos kiadások adják. 

A jövőre nézve a Marks & Spencer azt javasolja, hogy kevesebb százszázalékos tulajdonban lévő üzlettel működjünk tovább, és fektessünk nagyobb hangsúlyt a közös vállalkozásokra és a franchise-társulásokra. A helyi piacokról, az ügyfelektől kapott visszajelzések alapján a Marks & Spencer fenntarthatóbb nemzetközi üzleti vállalkozást kíván létrehozni azáltal, hogy az ügyfélélmény javítását és a nyereségesség elősegítését állítja a középpontba. A Marks & Spencer 268 országban 34 franchise üzlettel rendelkezik, továbbá közös vállalakozásokkal Görögországban és Indiában. Ezeken a piacokon partnereinkkel együttműködve segítjük méretgazdaságosságuk, infrastruktúrájuk és helyi szakértelembázisuk jobb kihasználását. A Marks & Spencer emellett tovább folytatja élelmiszerfranchise-üzletágának fejlesztését Franciaországban, ahol könnyen elérhető helyeken kereslet van az általa szolgáltatott minőségre és innovatív termékekre. 

Írországban, Hong Kongban és a Csehországban a cégcsoport folytatja a saját tulajdonú üzletek működtetését, amelyek nyereségesebbek, mivel erős márkatudatosság, kialakított üzlethelyiségek és hűséges ügyfélkör jellemzi őket. 

A Marks & Spencer 21 piacon online kereskedelmet is folytat; a vásárlók elérését a teljes mértékben lokalizált, saját tulajdonú és működtetésű weboldalak és bejáratott piaci csatornák biztosítják, mint például az indiai Myntra és az európai Zalando, valamint a franchise partnerhálózat.

Összességében a Marks & Spencer teljes mértékben elkötelezett marad a nemzetközi stratégia mellett, és hisz benne, hogy javaslatai révén fenntarthatóbb, nyereségesebb és ügyfélközpontúbb nemzetközi vállalkozássá tud válni. 

Forrás: news4business.huvissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Turán nyitotta meg legújabb egységét a Stilianos Babauszoda.
dátum 2018-01-18 idő 17:17

2018. Január 15-én a Stilianos Babauszoda Franchise 7. egységeként kezdte működését a Stilianos Babauszoda Tura.

A Franchise Börzén kedvezménnyel lesz megvásárolható a Franchise Vállalkozás című könyv
dátum 2018-01-18 idő 16:35

A franchise iránt érdeklődők számára alapvető ismereteket tartalmazó olvasmány 25% kedvezménnyel lesz kapható a kiállítás helyszínén.

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.