Hírek, aktualitások

dátum 2014-08-26 idő 09:39

Másfélszeres növekedés a lakáshitelezésben - OC elemzés

Az idei év első hat hónapjában 57 százalékkal nőtt a háztartásoknak kihelyezett lakáscélú hitelek szerződéses összege, az előző év azonos időszakához képest. A bővülés összefügg a hitelkamatok kitartó csökkenésével, valamint a lakáspiacon tapasztalható fellendüléssel. (Otthon Centrum összeállítás)
 
Az Otthon Centrum Hitel Center által folyósított hitelek esetében az év elején az átlagos hitelösszeg 6,5 millió Forint körül mozgott. Tapasztalatuk szerint mind a kínálati, mind a keresleti oldalon tapasztalható pozitív elmozdulás, a családok is nagyobb hajlandóságot mutatnak a lakáshitel igénylésre, és bankok is erősítik hitelezési tevékenységüket, többek között rengeteg akcióval. 
 

Visszatérő lakáshitelezés

 
"Az első hat hónapban jóval több érdeklődőt és hitelfelvevőt regisztráltunk, mint tavaly ilyenkor, egyértelműen látszik, hogy lassan kezd visszatérni a háztartások bizalma a lakáshitelezési piacon" - mondta Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center (OCHC) ügyvezető igazgatója. - "Ez szerencsére találkozik a bankok növekvő hitelezési kedvével, nagyon sok lakáshitelhez kapcsolódó akció elérhető most a piacon." A pozitív változások a statisztikákban is megmutatkoznak, csaknem kétharmaddal több új lakáscélú hitelt folyosósítottak a háztartásoknak 2014 első hat hónapjában, mint egy évvel korábban.
 
 
A kimagasló növekedési mutatóban a bázishatásnak is jelentős, de nem kizárólagos szerepe van, mivel 2013 első félévében történelmi mélységben volt az új lakáshitelek szerződéses összege. Azt, hogy nem csak bázishatásról van szó, és valóban élénkülés tapasztalható a lakáshitelezésben, jól mutatja, hogy 2013 második félévéről 2014 első félévére is növekedés látható az új hitelek összegében, 12 százalékos. Ez a növekedés annak fényében is jelentős, hogy a hitelezési piac szezonális, a hitelkihelyezések jellemzően az év második felében szaporodnak meg. Így az első féléves teljesítmény az egész évre komoly növekedést vetít előre.
Bár a hitelezési aktivitás még messze van a válság előtti szinttől, a trendek bizakodásra adnak okot.
 

Olcsó hitelek, olcsó lakások

 
A fellendülés mögött egyrészt a már említett bizalomnövekedés áll, másrészt a hitelkamatok kitartó csökkenése. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a lakásárak csökkenése megállt, ideális beszállópontot biztosítva a lakáspiacon, amit egyre többen ki is használnak.
 
"Úgy látjuk, hogy többségben vannak a biztonságra törekvők, sok estben az ügyfelek a hosszabb, akár 5-10 éves kamatperiódusú hiteleket preferálják," - tette hozzá Bánfalvi László. - "A hosszú kamatperiódussal egyrészt egy esetleges kamatemelkedés nem jelent automatikus törlesztő részlet növekedést. Másrészt a hosszú kamatperiódusos termékek keresettsége azt mutatja, hogy az igénylők nem számítanak további jelentős kamatcsökkentésre, és a mostani alacsony kamatokat próbálják hosszú távra biztosítani."
 
A hitelfelvételi kedvet az éledező lakáspiac is erősíti, az árak 2008-ról 2013-ra 15-20 százalékkal csökkentek, de az árcsökkenés tavaly megállt, így egyre többen szánják rá magukat ingatlan vásárlásra. Ez érezhető a keresletbővülésén, ami az előző év első félévéhez képest több mint 10 százalékos. A kedvező hangulatban nőtt a hitelből vásárlók aránya is. Amíg az elmúlt években csak az ingatlanvásárlások 10-15 százalékát finanszírozták hitelből, az első félévben ez az arány az Otthon Centrum Hitel Center tapasztalatai szerint 20 százalék körülire nőtt. 
 
Forrás: oc.hu
Virtuális kiállító: Otthon Centrum Franchising Kft.


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.

Plakátaukciót rendez a BÁV január 24-én
dátum 2018-01-15 idő 11:53

Az aukción reklám- és kiállítás plakátok is képviseltetik magukat, a történelmi ereklyék gyűjtői pedig az ötvenes és hatvanas években készült propagandaplakátok közül válogathatnak.

Franchise partnereit keresi a BITE bakery café
dátum 2018-01-11 idő 10:58

Franchise partnereket keres a pereceket, szendvicseket, mascarponés tekercseket és különleges ízesítésű kávékat kínáló BITE bakery café.

Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.

Vidéki városokban keres franchise partnereket a High Care
dátum 2018-01-10 idő 09:39

A High-Care Cosmetics mintegy 20 egységével az egyik vezető kozmetikai franchise hálózat hazánkban.