Hírek, aktualitások

dátum 2017-04-03 idő 10:05

Megéri franchise hálózatba fektetni

Egy üzlet elindítása mindig kockázatos, nincs olyan vállalkozás, amiből hiányzik a bukás lehetősége. Sokan viszont biztonságosabbnak érzik, ha úgy ugranak bele a vállalkozói létbe, hogy csatlakoznak egy franchise hálózathoz, és az anyacég segítségével alakítják ki a saját üzletüket.

A Pénzcentrum utánajárt, mennyibe kerül ma Magyarországon, ha valaki egy franchise hálózathoz szeretne csatlakozni.Egy franchise üzlet nyitása több szempontból is könnyebb lehet, mintha az ember egy teljesen új és független válllakozást indítana. Egyrészt van egy bejáratott márkanév, és az anyacég komoly tételeket költ havonta marketingre és reklámra. Emellett készen érkezik egy olyan üzleti modell, amely bizonyítottan - a meglévő partnerek számától függően - megállja a helyét a piacon.

Tény, hogy mindez nincs ingyen, egyrészt az embernek le kell mondania a saját elképzeléseiről, mivel az üzletek arculatát, kialakítását, illetve  akínált szolgáltatást, termékeket szigorú előírások határozzák meg.

Aki BioHair fodrászszalont szeretne nyitni, annak először is ki kell töltenie egy részletes kérdőívet, franchise átvevői jelentkezési lapot. Ha ott a cég üzletpolitikájának megfelelő válaszokat ad, akkor a BioHair központ felveszi vele a kapcsolatot, és megkezdődhet a tárgyalás. Egy BioHair üzlet nyitása összesen nagyjából 14-15 millió forint befektetését igényli, és ez elméletileg minden költséget fedez. Maga a franchise díj Budapesten 4 millió forint plusz áfa, vidéken pedig 2,5 millió plusz áfa (ezt egyébként egyszer, a csatlakozáskor kell megfizetni).
 
"Minden franchise partnerünknek adjuk az üzleti modellt, a szakmai támogatást, képzéseket biztosítunk. Minden üzletünkben dolgozó fodrászt mi választunk ki, képezzük őket, és az egységes minőség garantálása miatt azokat foglalkoztatjuk, akik szaktudását az akadémiánk jóváhagyja."
- mondta Perger Gabriella, a BioHair tulajdonos-ügyvezetője.
 
A csatlakozás díján felül (ami ugye a fővárosban 4, vidéken 2,5 millió forint plusz áfa) még költséget jelent a 80-100 négyzetméteres üzlethelyiség kialakítása is. A bérleti díj, és a kaució természetesen nagyon eltérő lehet, valamint a helyiség állapotától is függ, hogy milyen kiadásokat hoz magával. Plusz a bútorok, recepciós pult, munkaruha, stb. Az ügyvezető elmondása szerint általában hat hónap egy üzlet felfutási ideje, ezért érdemes még 1-2 millió forint tartalékkal számolni, főleg vidéken, ahol esetleg még nem ismerik annyira a márkát.
 
Hét hónapja működtünk, amikor jött az első megkeresés - mondta dr. Breuer Anita, a Logiscool alapító-ügyvezetője. A Logiscool egy iskola koncepció, ahol gyermekeket tanítanak programozni, saját fejlesztésű pedagógiai módszerekkel és tananyaggal.

A három éve működő cég vezetője szerint nagyjából 6-10 millió forint szükséges ahhoz, hogy valaki egy Logiscool programozó iskolát indíthasson. Ebben az összegben már benne van a csatlakozási díj, a szükséges eszközpark, és minden egyéb. A költségeket (főként a bérleti költség) persze befolyásolja, hogy egy kisebb vidéki városban, vagy Budapesten indít iskolát a partner.
"A tapasztalatok szerint általában 2 év alatt megtérül a beruházás, de van olyan partnerünk is, akinek ehhez másfél és is elég volt" - mondta az ügyvezető.
 
 
Húsz év alatt a legtöbb partnerrel rendelkező hazai hálózattá vált a Fornetti, jelenleg 2500 helyen lehet találkozni a termékeikkel Magyarországon. A Fornetti esetében nehéz a pontos számokkal kalkulálni, hiszen van 4, és 100 négyzetméteres üzletük is. Ebből kifolyólag a bérleti költségek, a bútorok és a műszaki berendezések, a kapacitás, mind nagymértékben eltérnek egymástól. A vállalatnak ötféle franchise partneri szerződése van, pont a nagy különbségek miatt. A franchise díjat egyszer kell megfizetni, a szerződés típusától függően. Kisebb üzletek esetében ez 150 ezer forinttól elérhető. 
 
A cégnek saját asztalos műhelye van, ahol a partnerek üzleteibe szükséges bútorokat igény szerint legyártják. A műszaki berendezéseket (pl. kemence) viszont nem kell megvennie a partnereknek, hanem bérelhetik a Fornettitől, és a havidíjban a szervizelés is benne van. Ha egy üzlet indításához szükséges összköltséget nézzük, akkor 500-600 ezer forinttól akár 2-3 millió forintos beruházásra van szükség.
 
A területileg illetékes képviselőnk a helyiség kiválasztásától kezdve az egész folyamat alatt segíti a partnereket, majd az üzlet megnyitása után is napi kapcsolatban áll velük. A tapasztalatok alapján nagy általánosságban elmondható, hogy körülbelül egy év alatt megtérül a beruházás"
- mondta Lencsés Sándor, a Fornetti junior magyarországi franchise és concept üzletág-vezetője.

forrás: Kotroczó Melitta, penzcentrum.hu


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Tizedik alkalommal Superbrands-díjas a SPAR
dátum 2018-04-24 idő 09:20

A szakemberek mellett a vásárlók is újra bizalmat szavaztak a SPAR Magyarországnak, amelyet sorozatban tizedszerre tartottak érdemesnek a márkaértékelési díjra.

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.

Frozen Yoghurt hálózat kínálja értékesítésre az elmúlt 4 év alatt felépített franchise hálózatát
dátum 2018-04-13 idő 10:50

A koncepció öt egysége négy jelentős budapesti bevásárlóközpontban, valamint a budaörsi Korzó Auchan Kereskedelmi Központban is jelen van üzleteivel.