Hírek, aktualitások

dátum 2017-04-03 idő 10:05

Megéri franchise hálózatba fektetni

Egy üzlet elindítása mindig kockázatos, nincs olyan vállalkozás, amiből hiányzik a bukás lehetősége. Sokan viszont biztonságosabbnak érzik, ha úgy ugranak bele a vállalkozói létbe, hogy csatlakoznak egy franchise hálózathoz, és az anyacég segítségével alakítják ki a saját üzletüket.

A Pénzcentrum utánajárt, mennyibe kerül ma Magyarországon, ha valaki egy franchise hálózathoz szeretne csatlakozni.Egy franchise üzlet nyitása több szempontból is könnyebb lehet, mintha az ember egy teljesen új és független válllakozást indítana. Egyrészt van egy bejáratott márkanév, és az anyacég komoly tételeket költ havonta marketingre és reklámra. Emellett készen érkezik egy olyan üzleti modell, amely bizonyítottan - a meglévő partnerek számától függően - megállja a helyét a piacon.

Tény, hogy mindez nincs ingyen, egyrészt az embernek le kell mondania a saját elképzeléseiről, mivel az üzletek arculatát, kialakítását, illetve  akínált szolgáltatást, termékeket szigorú előírások határozzák meg.

Aki BioHair fodrászszalont szeretne nyitni, annak először is ki kell töltenie egy részletes kérdőívet, franchise átvevői jelentkezési lapot. Ha ott a cég üzletpolitikájának megfelelő válaszokat ad, akkor a BioHair központ felveszi vele a kapcsolatot, és megkezdődhet a tárgyalás. Egy BioHair üzlet nyitása összesen nagyjából 14-15 millió forint befektetését igényli, és ez elméletileg minden költséget fedez. Maga a franchise díj Budapesten 4 millió forint plusz áfa, vidéken pedig 2,5 millió plusz áfa (ezt egyébként egyszer, a csatlakozáskor kell megfizetni).
 
"Minden franchise partnerünknek adjuk az üzleti modellt, a szakmai támogatást, képzéseket biztosítunk. Minden üzletünkben dolgozó fodrászt mi választunk ki, képezzük őket, és az egységes minőség garantálása miatt azokat foglalkoztatjuk, akik szaktudását az akadémiánk jóváhagyja."
- mondta Perger Gabriella, a BioHair tulajdonos-ügyvezetője.
 
A csatlakozás díján felül (ami ugye a fővárosban 4, vidéken 2,5 millió forint plusz áfa) még költséget jelent a 80-100 négyzetméteres üzlethelyiség kialakítása is. A bérleti díj, és a kaució természetesen nagyon eltérő lehet, valamint a helyiség állapotától is függ, hogy milyen kiadásokat hoz magával. Plusz a bútorok, recepciós pult, munkaruha, stb. Az ügyvezető elmondása szerint általában hat hónap egy üzlet felfutási ideje, ezért érdemes még 1-2 millió forint tartalékkal számolni, főleg vidéken, ahol esetleg még nem ismerik annyira a márkát.
 
Hét hónapja működtünk, amikor jött az első megkeresés - mondta dr. Breuer Anita, a Logiscool alapító-ügyvezetője. A Logiscool egy iskola koncepció, ahol gyermekeket tanítanak programozni, saját fejlesztésű pedagógiai módszerekkel és tananyaggal.

A három éve működő cég vezetője szerint nagyjából 6-10 millió forint szükséges ahhoz, hogy valaki egy Logiscool programozó iskolát indíthasson. Ebben az összegben már benne van a csatlakozási díj, a szükséges eszközpark, és minden egyéb. A költségeket (főként a bérleti költség) persze befolyásolja, hogy egy kisebb vidéki városban, vagy Budapesten indít iskolát a partner.
"A tapasztalatok szerint általában 2 év alatt megtérül a beruházás, de van olyan partnerünk is, akinek ehhez másfél és is elég volt" - mondta az ügyvezető.
 
 
Húsz év alatt a legtöbb partnerrel rendelkező hazai hálózattá vált a Fornetti, jelenleg 2500 helyen lehet találkozni a termékeikkel Magyarországon. A Fornetti esetében nehéz a pontos számokkal kalkulálni, hiszen van 4, és 100 négyzetméteres üzletük is. Ebből kifolyólag a bérleti költségek, a bútorok és a műszaki berendezések, a kapacitás, mind nagymértékben eltérnek egymástól. A vállalatnak ötféle franchise partneri szerződése van, pont a nagy különbségek miatt. A franchise díjat egyszer kell megfizetni, a szerződés típusától függően. Kisebb üzletek esetében ez 150 ezer forinttól elérhető. 
 
A cégnek saját asztalos műhelye van, ahol a partnerek üzleteibe szükséges bútorokat igény szerint legyártják. A műszaki berendezéseket (pl. kemence) viszont nem kell megvennie a partnereknek, hanem bérelhetik a Fornettitől, és a havidíjban a szervizelés is benne van. Ha egy üzlet indításához szükséges összköltséget nézzük, akkor 500-600 ezer forinttól akár 2-3 millió forintos beruházásra van szükség.
 
A területileg illetékes képviselőnk a helyiség kiválasztásától kezdve az egész folyamat alatt segíti a partnereket, majd az üzlet megnyitása után is napi kapcsolatban áll velük. A tapasztalatok alapján nagy általánosságban elmondható, hogy körülbelül egy év alatt megtérül a beruházás"
- mondta Lencsés Sándor, a Fornetti junior magyarországi franchise és concept üzletág-vezetője.

forrás: Kotroczó Melitta, penzcentrum.hu


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Turán nyitotta meg legújabb egységét a Stilianos Babauszoda.
dátum 2018-01-18 idő 17:17

2018. Január 15-én a Stilianos Babauszoda Franchise 7. egységeként kezdte működését a Stilianos Babauszoda Tura.

A Franchise Börzén kedvezménnyel lesz megvásárolható a Franchise Vállalkozás című könyv
dátum 2018-01-18 idő 16:35

A franchise iránt érdeklődők számára alapvető ismereteket tartalmazó olvasmány 25% kedvezménnyel lesz kapható a kiállítás helyszínén.

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.