Hírek, aktualitások

dátum 2014-09-01 idő 09:18

Meghatározta a kormány a beruházási támogatások kiemelt területeit

A biotechnológiai, az elektronikai, a gépipari, a gyógyszeripari, az információs és telekommunikációs, a járműipari, az élelmiszeripari beruházások és a regionális szolgáltató központok létesítése élvez előnyt az állami beruházási támogatások odaítélésénél - tartalmazza a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet. (MTI)
 
A csütörtöktől hatályos rendelet határozza meg a központi költségvetésben szereplő beruházás-ösztönzési célelőirányzat felhasználásának szabályait. Az idei költségvetésben 13 milliárd 470,8 millió forint szerepel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezetben erre a célra. Támogatás a Magyarországon székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező gazdasági társaság, továbbá európai részvénytársaság, valamint európai szövetkezet részére nyújtható.
 
 
A kiemelt iparágak mellett más területek beruházásai is támogathatók, viszont felsorolja a rendelet a tiltott gazdasági ágazatokat. Ide tartozik például az acélipar, a hajógyártás, az energiatermelés és a kereskedelem is. A támogatandó beruházások nagysága attól függ, hogy azok melyik régióban jönnek létre. Így a fejlettebb Közép- illetve Nyugat-dunántúli régióban 20 millió euró az alsó határ, a többi régióban elegendő a 10 millió euró is.
 
A támogatás további feltétele az, hogy az igénylőnek új munkahelyek létrehozását kell vállalnia. Ennek alapja a beruházás megkezdését megelőző egy év átlagos létszáma. Közép-Magyarországon, Nyugat-Dunántúlon és a Közép-dunántúli tervezési-statisztikai régióban a támogatáshoz legalább 100, az Észak-magyarországi, az Észak-alföldi, a Dél-alföld és a Dél-dunántúli régióban legalább 50 új munkahely szükséges a beruházási támogatáshoz.
 
Két esetben az Európai Bizottság előzetes jóváhagyását kell kérni az állami támogatáshoz. Az első az, ha a kérelem benyújtását megelőző 2 évben a cég az EGT területén azonos, vagy pedig hasonló tevékenységet szüntetett meg. A második körbe a 100 millió eurónál nagyobb összegű beruházások tartoznak. A jogszabály rögzíti az elszámolható a beruházás költségek körét, kizárja ebből például a saját előállítású eszközök, a járművásárlás összegét, illetve a franchise díjat is.
 
Forrás: MTI; profitline.hu


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Újabb egyetemvárosban nyílik Starbucks
dátum 2018-03-14 idő 12:08

Szeged után újabb vidéki városban mutatkozik be a világ legismertebb kávézólánca.

Még mindig megéri ingatlanirodát nyitni
dátum 2018-03-07 idő 09:57

Pörög az ingatlanpiac, nem késő beszállni. Ehhez erős anyagi és szakmai támogatást is kaphatsz, ha ingatlanirodát szeretnél nyitni.

Automata üzleteket nyit az Auchan
dátum 2018-03-02 idő 07:35

Konténerekben elhelyezett önkiszolgáló boltokkal próbálkozik az Auchan, aki nemrég sarki üzletek nyitásáról is döntött.

Az ingatlanpiac további fejlődését várja az idei évtől a Duna House
dátum 2018-03-01 idő 13:54

Az ingatlanpiac további fejlődését, akár 20%-kal bővülő lakáspiaci hitelkihelyezést és közel háromszoros profitot vár az idei évtől a Duna House.

Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.