Hírek, aktualitások

dátum 2014-02-12 idő 13:15

Mennyiért közvetítenek az ingatlanosok

Az ingatlaneladáshoz kapcsolódó egyik legnagyobb költség, az ingatlanközvetítő jutaléka, sokan ez alapján választanak közvetítőt, és bár ez a költség az egyik legfontosabb döntési szempont, egy-két kivételes példától eltekintve a legkevésbé sem publikusak vagy összehasonlíthatók az adatok. A Balla Ingatlanirodák összegyűjtötte, s össze is hasonlította őket. (forrás: hvg.hu)
 
Az ügyfél vagy szóbeszéd alapján tudja meg egy közvetítőről, hogy mekkora jutalékért dolgozik, vagy pedig akkor, amikor személyesen beszél vele, s az elárulja neki az addig rejtegetett százalékokat. Ez még most, a mindent behálózó internet korában is így működik, azaz hiába keresünk, kutatunk közvetítői díjakkal kapcsolatos adatok után a legtöbb ingatlanközvetítő honlapján, nem találunk semmit. Vannak persze üdítő kivételek, olyan ingatlanközvetítő cégek, akik a honlapjukon, sőt akár már a cégtáblán is egyértelműen jelzik, hogy mekkora díjra számíthat a betérő ügyfél.
 
Miközben ez a transzparencia bizalomra adhat okot, ne keverjük össze a közvetítői díjaikat felvállaló irodákat azokkal az ingatlanközvetítőkkel, akik irreálisan alacsony jutalékkal hirdetik magukat. Az ingatlanosok abban ugyanis egyetértenek, hogy a közvetítő díjaknak van egy olyan minimuma, ami alá nem lehet menni, mert az már a szolgáltatás kárára válik. Az ingatlanközvetítés, az ingatlanközvetítő munkája ugyanis számtalan költséggel jár azon túl, hogy a megélhetését is biztosítania kell.
 
A túl alacsony közvetítői díjért, azaz fél-egy százalékokért dolgozó ingatlanosoktól tehát ne várjunk semmi jót, igaz őket az elmúlt évek válsága ki is söpörte a piacról, s ilyenkor válik világossá, miért is beszélnek már néhány éve a szakemberek az ingatlanközvetítői piac tisztulásáról. Ugyanakkor persze a másik oldalon ott vannak az áfával együtt már hat százalékot is meghaladó jutalékok, melyekre nem hatott a válság.
Bizonyos szegmensekben az ilyen jutalékokkal dolgozó ingatlanközvetítőknek is megvan a létjogosultságuk, akad ahol nem annyira árérzékenyek az eladók, ugyanakkor tudni kell, hogy nem feltétlenül kapnak jobb szolgáltatást az eladók a pénzükért. Ennek oka, hogy itt a közvetítői díjakban olyan elemek jelennek meg, amelyek csak az úgynevezett franchise cégeknél jelentkeznek, s nem biztos, hogy ezek annyit érnek az ügyfelek számára, mint amennyibe kerülnek.
 
Irodák

Kizárólagos
szerződés jutaléka (százalék)

Általános
szerződés jutaléka (százalék)
Budapesti
irodák száma
Balla Ingatlanirodák 2,5 3 17
CDCI 3,0* 4,0* 23
Dr. Makkos 2,5 4,0-4,5 11
Duna House 3,0* 5 53
Openhouse 3,4 4,2 -
Otthon Centrum 3,5* 5 36
Remax - 5 2
Tecnocasa - 5 16
 
Forrás: ingatlanirodák tájékoztatása (Balla Ingatlaniroda gyűjtés)
* nagy értékű ingatlan esetében érvényes
 
Több ingatlaniroda esetében ezek a százalékok nincsenek kőbe vésve, azaz pontos számot az ingatlanközvetítő csak az ingatlan megtekintése után fog mondani, így sokszor a jelzett szám csak megközelítőleges érték. Természetesen itt is vannak kivételek, s olyan közvetítők, akik azzal a jutalékmértékkel dolgoznak minden esetben, amit közzétesznek.
 
Látható, hogy egyes közvetítőknél a jutalékok mértéke elég széles skálán mozog. Ennek az az oka, hogy az ingatlanosok általában háromféle szerződéstípussal dolgoznak, melyekhez jellemzően háromféle jutalékmértéket társítanak. Az első az általános megbízási szerződés, amikor semmi nem köti a lakás eladójának kezét, bárkit megbízhat és akár maga is árulhatja nyugodtan a lakást. A közvetítői díj pedig azé lesz, aki a vevőt hozza.
 
A másik típus nevezhető félkizárólagosnak, amikor a kiszemelt ingatlanközvetítőn – azaz akinél az ingatlanközvetítésre vonatkozó szerződést aláírjuk – kívül más ingatlanost nem bízhat meg a tulajdonos az eladással, ugyanakkor ő maga azért hirdethet, járhat a vevők után, érdeklődhet. A harmadik típus a kizárólagos szerződés, ilyenkor egyedül az ingatlanközvetítő értékesítheti a lakást. Illetve nem pontosan: találhat vevőt a tulajdonos is, csak éppen a jutalék akkor is jár az ingatlanközvetítőnek.
 
Nem meglepő, hogy az utolsó esetben a legalacsonyabb az ingtalanközvetítői jutalék mértéke, hiszen ilyenkor bebiztosította magát az ingatlanos, a jutalék mindenképpen az övé, ezt pedig azzal kompenzálja, hogy egy mérsékeltebb díjat szab meg. Ebből látható, hogy az ingatlanosok többnyire melyik megoldást preferálják, ugyanakkor akad olyan közvetítő is, amelyik nem kívánja megkötni az ügyfél kezét, s nincs óriási különbség a két érték között.
 
Forrás: hvg.hu


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Megnyílt az első Zala megyei Burger King
dátum 2018-03-20 idő 16:52

Mintegy 450 millió forintos beruházással nyílt meg kedden Zalaegerszegen a Burger King 40. magyarországi és egyben első Zala megyei étterme.

Az életmódváltás még mindig jó üzlet! Legyen Ön is Naturhouse franchise partner!
dátum 2018-03-20 idő 09:18

A Naturhouse minden diatetikai központjában magasan képzett és tapasztalt dietetikusok segítenek a fogyni, illetve egészségesebben táplálkozni vágyóknak.

Akár évi 25%-os hozamot hozhat egy saját Bubbles mosoda
dátum 2018-03-19 idő 12:28

Vidéken keresi franchise partnereit a Bubbles mosoda hálózat.

Ahova beteszi a lábát, ott hamar divatot teremt a Salad Box
dátum 2018-03-19 idő 11:48

Franchise partnereit keresi hazánkban az egészségtudatos táplálkozásra nagy hangsúlyt fektető Salad Box gyorsétterem hálózat.

Újabb egyetemvárosban nyílik Starbucks
dátum 2018-03-14 idő 12:08

Szeged után újabb vidéki városban mutatkozik be a világ legismertebb kávézólánca.