Hírek, aktualitások

dátum 2014-02-12 idő 13:15

Mennyiért közvetítenek az ingatlanosok

Az ingatlaneladáshoz kapcsolódó egyik legnagyobb költség, az ingatlanközvetítő jutaléka, sokan ez alapján választanak közvetítőt, és bár ez a költség az egyik legfontosabb döntési szempont, egy-két kivételes példától eltekintve a legkevésbé sem publikusak vagy összehasonlíthatók az adatok. A Balla Ingatlanirodák összegyűjtötte, s össze is hasonlította őket. (forrás: hvg.hu)
 
Az ügyfél vagy szóbeszéd alapján tudja meg egy közvetítőről, hogy mekkora jutalékért dolgozik, vagy pedig akkor, amikor személyesen beszél vele, s az elárulja neki az addig rejtegetett százalékokat. Ez még most, a mindent behálózó internet korában is így működik, azaz hiába keresünk, kutatunk közvetítői díjakkal kapcsolatos adatok után a legtöbb ingatlanközvetítő honlapján, nem találunk semmit. Vannak persze üdítő kivételek, olyan ingatlanközvetítő cégek, akik a honlapjukon, sőt akár már a cégtáblán is egyértelműen jelzik, hogy mekkora díjra számíthat a betérő ügyfél.
 
Miközben ez a transzparencia bizalomra adhat okot, ne keverjük össze a közvetítői díjaikat felvállaló irodákat azokkal az ingatlanközvetítőkkel, akik irreálisan alacsony jutalékkal hirdetik magukat. Az ingatlanosok abban ugyanis egyetértenek, hogy a közvetítő díjaknak van egy olyan minimuma, ami alá nem lehet menni, mert az már a szolgáltatás kárára válik. Az ingatlanközvetítés, az ingatlanközvetítő munkája ugyanis számtalan költséggel jár azon túl, hogy a megélhetését is biztosítania kell.
 
A túl alacsony közvetítői díjért, azaz fél-egy százalékokért dolgozó ingatlanosoktól tehát ne várjunk semmi jót, igaz őket az elmúlt évek válsága ki is söpörte a piacról, s ilyenkor válik világossá, miért is beszélnek már néhány éve a szakemberek az ingatlanközvetítői piac tisztulásáról. Ugyanakkor persze a másik oldalon ott vannak az áfával együtt már hat százalékot is meghaladó jutalékok, melyekre nem hatott a válság.
Bizonyos szegmensekben az ilyen jutalékokkal dolgozó ingatlanközvetítőknek is megvan a létjogosultságuk, akad ahol nem annyira árérzékenyek az eladók, ugyanakkor tudni kell, hogy nem feltétlenül kapnak jobb szolgáltatást az eladók a pénzükért. Ennek oka, hogy itt a közvetítői díjakban olyan elemek jelennek meg, amelyek csak az úgynevezett franchise cégeknél jelentkeznek, s nem biztos, hogy ezek annyit érnek az ügyfelek számára, mint amennyibe kerülnek.
 
Irodák

Kizárólagos
szerződés jutaléka (százalék)

Általános
szerződés jutaléka (százalék)
Budapesti
irodák száma
Balla Ingatlanirodák 2,5 3 17
CDCI 3,0* 4,0* 23
Dr. Makkos 2,5 4,0-4,5 11
Duna House 3,0* 5 53
Openhouse 3,4 4,2 -
Otthon Centrum 3,5* 5 36
Remax - 5 2
Tecnocasa - 5 16
 
Forrás: ingatlanirodák tájékoztatása (Balla Ingatlaniroda gyűjtés)
* nagy értékű ingatlan esetében érvényes
 
Több ingatlaniroda esetében ezek a százalékok nincsenek kőbe vésve, azaz pontos számot az ingatlanközvetítő csak az ingatlan megtekintése után fog mondani, így sokszor a jelzett szám csak megközelítőleges érték. Természetesen itt is vannak kivételek, s olyan közvetítők, akik azzal a jutalékmértékkel dolgoznak minden esetben, amit közzétesznek.
 
Látható, hogy egyes közvetítőknél a jutalékok mértéke elég széles skálán mozog. Ennek az az oka, hogy az ingatlanosok általában háromféle szerződéstípussal dolgoznak, melyekhez jellemzően háromféle jutalékmértéket társítanak. Az első az általános megbízási szerződés, amikor semmi nem köti a lakás eladójának kezét, bárkit megbízhat és akár maga is árulhatja nyugodtan a lakást. A közvetítői díj pedig azé lesz, aki a vevőt hozza.
 
A másik típus nevezhető félkizárólagosnak, amikor a kiszemelt ingatlanközvetítőn – azaz akinél az ingatlanközvetítésre vonatkozó szerződést aláírjuk – kívül más ingatlanost nem bízhat meg a tulajdonos az eladással, ugyanakkor ő maga azért hirdethet, járhat a vevők után, érdeklődhet. A harmadik típus a kizárólagos szerződés, ilyenkor egyedül az ingatlanközvetítő értékesítheti a lakást. Illetve nem pontosan: találhat vevőt a tulajdonos is, csak éppen a jutalék akkor is jár az ingatlanközvetítőnek.
 
Nem meglepő, hogy az utolsó esetben a legalacsonyabb az ingtalanközvetítői jutalék mértéke, hiszen ilyenkor bebiztosította magát az ingatlanos, a jutalék mindenképpen az övé, ezt pedig azzal kompenzálja, hogy egy mérsékeltebb díjat szab meg. Ebből látható, hogy az ingatlanosok többnyire melyik megoldást preferálják, ugyanakkor akad olyan közvetítő is, amelyik nem kívánja megkötni az ügyfél kezét, s nincs óriási különbség a két érték között.
 
Forrás: hvg.hu


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.

Plakátaukciót rendez a BÁV január 24-én
dátum 2018-01-15 idő 11:53

Az aukción reklám- és kiállítás plakátok is képviseltetik magukat, a történelmi ereklyék gyűjtői pedig az ötvenes és hatvanas években készült propagandaplakátok közül válogathatnak.

Franchise partnereit keresi a BITE bakery café
dátum 2018-01-11 idő 10:58

Franchise partnereket keres a pereceket, szendvicseket, mascarponés tekercseket és különleges ízesítésű kávékat kínáló BITE bakery café.

Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.

Vidéki városokban keres franchise partnereket a High Care
dátum 2018-01-10 idő 09:39

A High-Care Cosmetics mintegy 20 egységével az egyik vezető kozmetikai franchise hálózat hazánkban.