Hírek, aktualitások

dátum 2014-12-10 idő 09:15

Ne járjon pórul a vásárló!

Aki veszteséges, zárjon be! Plázastop új köntösben. Az Országos Kereskedelmi Szövetség közleménye.
 
Az Országgyűlés kedden határozott arról, hogy módosul a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV., valamint az épített környezet alakításáról szóló 1997. évi LXXVIII. számú törvény. Ezzel - az Országgyűlés korábbi megszorító döntéseivel együtt – a korlátozásoknak súlyos csomagja alakult ki a legnagyobb élelmiszerkereskedelmi vállalkozásokkal szemben. Mindez elfogadhatatlan annak tükrében, hogy ők az elmúlt években korszerű áruházakat építettek két millió négyzetméter alapterületen közel 2000 milliárd forintot beruházva Magyarországon, továbbá több mint 50 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak és jó minőségű, megfizethető, magyar termékeket kínálnak a vásárlóknak. A magyar beszállítók körében több tízezer család megélhetését biztosítják.
 
 
Az Országgyűlés december 9-i döntései közül megdöbbentő, hogy az 50 milliárd forintnál nagyobb árbevételű élelmiszer kereskedelmi vállalkozásoknak két egymást követő, mérleg szerint veszteséges év után meg kell szüntetniük tevékenységüket. Erre nincs európai példa. Továbbra is megmarad a „plázastop”, igaz, új köntösben, aminek lényege, 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi értékesítőhely nem építhető a jövőben (a mai 300 négyzetméter alapterületnél nagyobb építésére vonatkozó tilalmat lényegében meghosszabbítva). A nagyvárosias világörökségi területeken nem épülhet diszkont, nagyméretű szupermarket, valamint hipermarket, a jelenleg ott lévőknek pedig egy éven belül be kell szüntetniük tevékenységüket. A jövőben a 100 milliárd forint árbevételnél nagyobb áruházláncot terheli a bizonyítási teher a piaci erőfölénnyel visszaélés gyanúja esetén.
 
A korábbi korlátozó intézkedésekkel – az élelmiszerfelügyeleti díj átlagosan tizenötszörös emelésével, a reklámadó terheivel, egyes nagy bevásárlóközpontokból a trafikok kitiltásával – együtt mindez olyan terhet jelent az élelmiszerpiac egésze számára, mely már veszélyezteti a vásárlók kiszolgálását az eddig is jó minőségű, döntő részben magyar élelmiszerekkel.
 
A legnagyobb Magyarországon tevékenykedő élelmiszer áruházláncok egységesen leszögezik, továbbra is elkötelezettek amellett, hogy munkájukkal segítsék a vásárlók kiszolgálását jó minőségű, megfizethető árú élelmiszerekkel, ezen keresztül a hazai gazdaság fejlődését, valamint a foglalkoztatást, ennek érdekében minden elvárhatót megtesznek a jövőben is.
 
Az Országgyűlés legújabb döntéseit követően az Országos Kereskedelmi Szövetség dr. Áder János köztársasági elnökhöz fordul, kérve köztársasági elnök urat arra, hogy a magyar élelmiszergazdaság egészét veszélyeztető újabb törvénymódosításokat ne írja alá, mivel ezek ellentétesek a vásárlók és az alkalmazottak érdekeivel.
 


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Turán nyitotta meg legújabb egységét a Stilianos Babauszoda.
dátum 2018-01-18 idő 17:17

2018. Január 15-én a Stilianos Babauszoda Franchise 7. egységeként kezdte működését a Stilianos Babauszoda Tura.

A Franchise Börzén kedvezménnyel lesz megvásárolható a Franchise Vállalkozás című könyv
dátum 2018-01-18 idő 16:35

A franchise iránt érdeklődők számára alapvető ismereteket tartalmazó olvasmány 25% kedvezménnyel lesz kapható a kiállítás helyszínén.

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.