Hírek, aktualitások

dátum 2014-06-11 idő 09:22

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom hazánkban

Márciusban 8,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbival összehasonlítva a naptárhatástól megtisztítva, és 6,4 százalékkal a kiigazítatlan nyers adat szerint - jelentette a második becslés alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
 
Az adatok a május 6-án közölt gyorsbecslésnél is nagyobb növekedési ütemet jeleznek, mert akkor 8,3 százalékos naptárhatással kiigazított és 6,2 százalékos nyers adatot jelentett a KSH.
Az adatok a forgalom további gyorsulását jelzik a februári egyformán 6,7 százalékos kiigazított és kiigazítatlan növekedési adat után.
 
 
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 8,1 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,5 százalékkal, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,5 százalékkal emelkedett márciusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a múlt év azonos hónapjával összevetve, a kiigazított adatok szerint.
 
Az első becslés még az élelmiszerforgalom 7,9, a nem élelmiszer jellegű termékek fogyasztásának 8,4 százalékos növekedését mutatta, az üzemanyag-forgalom akkor is 9,5 százalékkal haladta meg a tavaly márciusit.
 

Kirobbanó formában a szaküzletek

 
Az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát, 78,7 százalékát az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 3,8 százalékkal csökkent, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké a dohány-kiskereskedelmet érintő jogszabályi változások miatt 120,8 százalékkal volt több, mint 2013. márciusában.
A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a bővülés - márciusban 3,7 százalékkal - az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben.
 
Január-márciusban a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 7,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az élelmiszerforgalom az új módszertan szerint 8,3, az összehasonlítható módszertan szerint 3,3 százalékkal haladta meg a tavalyi első negyedévit, amivel számolva a teljes forgalom 4,7 százalékkal nőtt.
 
Forrás: MTI; elelmiszer.hu
Cimkék: kiskereskedelem


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.

Frozen Yoghurt hálózat kínálja értékesítésre az elmúlt 4 év alatt felépített franchise hálózatát
dátum 2018-04-13 idő 10:50

A koncepció öt egysége négy jelentős budapesti bevásárlóközpontban, valamint a budaörsi Korzó Auchan Kereskedelmi Központban is jelen van üzleteivel.

Folytatja az expanziót a SPAR
dátum 2018-04-12 idő 17:11

Idén tavasszal Kecskeméten és Budapesten nyitott egy-egy új áruházat a SPAR Magyarország. A vállalat további öt szupermarketjét pedig kívül-belül megújította, hogy még inkább kiszolgálja a megváltozott fogyasztói igényeket. A modernizációs programjára 2018-ban eddig több mint 2,1 milliárd forintot fordított a SPAR.