Hírek, aktualitások

dátum 2015-01-09 idő 09:14

OKSZ: az ideinél kisebb mértékben, de jövőre is nő a kiskereskedelmi forgalom

Az ideinél kisebb ütemben, de jövőre is a kiskereskedelmi forgalom növekedésére számít az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, aki ugyanakkor több bizonytalansági tényezőre is felhívta a figyelmet. (MTI összeállítás)
 
Vámos György emlékeztetett, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idei év első tíz hónapjában 4 százalék körüli mértékben bővült a kiskereskedelmi forgalom. Az elmúlt évekkel összehasonlítva ez kiugróan jó eredmény - mondta, hozzátéve, hogy a piacbővülés a bruttó hazai termék (GDP), illetve a reálkeresetek növekedésének következménye.
 
 
A 2014-es év fontos eseményei közül kiemelte az online pénztárgépekre való átállás lezárását. Az átállás pozitív hatása már látszik mind a forgalmi adatokban, mind az adóbevételekben - mutatott rá.
Az OKSZ 2015-ben kisebb ütemben, de továbbra is a kiskereskedelmi forgalom volumenének emelkedésére számít.
 
A 2015. évi költségvetési törvényben szereplő makrogazdasági számítások szerint a kormány idén a tavalyinál kisebb GDP-, illetve kisebb fogyasztásnövekedéssel számol, de 2015-ben is 2 százalék feletti mértékben bővül a háztartások fogyasztási kiadása, ezen belül a kereskedelemben is növekedés várható - közölte a főtitkár.
Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy vannak olyan bizonytalansági tényezők, amelyek befolyásolhatják a fogyasztást. Kedvező, ha a benzinár csökkenése tartós marad, illetve a devizahitelesek törlesztőrészleteinek mérséklődése szintén pozitív a háztartások számára, kedvezőtlen viszont a forint gyenge árfolyama, aminek elhúzódása fölfelé húzza a fogyasztói árakat.
 
Vámos György kitért arra is, hogy november-decemberben olyan adó- és egyéb változásokat fogadott el az Országgyűlés, amelyek összességében lefelé húzzák majd a kereskedelem mérlegét. A megszavazott intézkedések, a többi között az élelmiszerfelügyeleti díj jelentős emelése miatt elkerülhetetlen a nagy kereskedelmi vállalkozások költségeinek lefaragása, a vasárnapi nyitva tartás korlátozása pedig csökkenti a forgalmat - fejtette ki.
 
A kereskedelmi szövetség főtitkára szerint az áruházláncok több olyan üzletpolitikai lépést fontolgatnak, amellyel ezt a nyomást mérsékelni tudják, ilyen az online kereskedés beindítása, a franchise rendszer szélesítése vagy a tervezett beruházások elhalasztása, de a bérköltségek csökkentésére is számítani kell.
 
Vámos György felidézte, hogy 2010-13 között a KSH adatai szerint a kereskedelemben csökkent az alkalmazottak száma, három év alatt 15 ezerrel. Ez is mutatja, hogy ha költségcsökkentésre kényszerülnek a vállalkozások, annak egyik útja a létszámleépítés, illetve a részmunkaidősök arányának növelése - hívta fel a figyelmet a főtitkár.
A kormányzati számításokkal szemben az OKSZ előzetes becslései szerint a teljes munkaidős foglalkoztatottak körében 15-20 ezres leépítés lehet, ami a piaci helyzettől függően valamivel kedvezőbben is alakulhat a munkavállalók számára - tette hozzá Vámos György.
 
Forrás: MTI
Cimkék: kiskereskedelem


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Turán nyitotta meg legújabb egységét a Stilianos Babauszoda.
dátum 2018-01-18 idő 17:17

2018. Január 15-én a Stilianos Babauszoda Franchise 7. egységeként kezdte működését a Stilianos Babauszoda Tura.

A Franchise Börzén kedvezménnyel lesz megvásárolható a Franchise Vállalkozás című könyv
dátum 2018-01-18 idő 16:35

A franchise iránt érdeklődők számára alapvető ismereteket tartalmazó olvasmány 25% kedvezménnyel lesz kapható a kiállítás helyszínén.

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.