Hírek, aktualitások

dátum 2014-07-07 idő 09:35

Orosz konyhára szakosodott kifőzde indulhat franchise-ban

Az ötlet a családi ebédnél született. Milyen jó lenne, ha úgy ehetne ilyen finomságokat Budapesten, hogy az elkészítésükkel ne otthon kelljen bíbelődni – vetette fel az orosz anyósa által főzött pelmenyit, azaz a raviolihoz hasonló, hússal töltött főtt tésztabatyut falatozva Vágó Péter. (nol.hu összeállítás)
 
És a 33 éves – fiatal kora ellenére komoly vendéglátós tapasztalatokkal rendelkező – vállalkozó nyomban bele is vágott a hirtelen jött gondolatmegvalósításába. Újlipótvárosi kávézóját három hónap alatt átalakította, hogy annak helyén Bábuska (Nagymama) néven orosz kifőzdét nyisson.
 
A Bábuskában volt kockázat, nem is számított gyors sikerre – vallotta be lapunknak, de hamar kiderült, hogy rátalált egy piaci résre. – Finom az olasz, a kínai, a thai konyha is, de egy idő után rá lehet unni, ráadásul ilyen éttermekből rengeteg működik Budapesten. Orosz viszont alig akad, és azok is meglehetősen drágák. Új ízekre pedig van igény, már nem igaz, hogy a magyarok konzervatívak a gasztronómiában – vázolt fel gyors fővárosi vendéglátó-ipari helyzetképet.
 
 
Igaz – tette hozzá –, gyakran felvilágosítással kell kezdeni, elmagyarázni az új vendégnek, melyik orosz elnevezés pontosan milyen ételt takar. Persze olyanok is jönnek, akik már ismerik és kedvelik az orosz ízeket, esetleg a nosztalgiát keresik bennük. Akik dolgoztak vagy tanultak a Szovjetunióban, majd Oroszországban. S persze ott vannak a Magyarországon élő oroszok, ukránok, sőt grúz vendége is volt már a mindössze másfél hónapja működő kifőzdének.
 
Merthogy Vágó Péter többször is hangsúlyozta, ő nem éttermet, hanem kifőzdét működtet. A parányi hely elsősorban az elvitelre rendezkedett be – bár ebédidőben a fal melletti asztalokhoz állított nyolc bárszék is szinte mindig foglalt –, s az árak is mérsékeltek. – Ezer-ezerötszáz forintból jól lehet lakni nálunk – állítja a büszke tulajdonos. A négyféle húsból, valamint zöldségekből főzött, olajbogyóval és tejföllel megspékelt, savanykás ízű laktató leves, a szoljanka például nem egészen 800 forintba kerül.
 
 
Ugyanennyit kérnek a másik jellegzetes orosz levesért, a hússal és céklával készülő borscsért. Egy adagot 1190 forintért adnak a pelmenyiből, amelyet ugyancsak tejföllel, esetleg borssal, néha ecettel fűszerezve fogyasztanak az ínyencek, de van itt kijevi csirkemell, pirozski (hússal vagy kaporral ízesített, káposztával töltött lángosszerű tészta). Meg klasszikus orosz palacsinta, blincsiki is.
 
Mindent frissen, kézzel készítenek, és olyan környezetkímélő, gyorsan lebomló, eldobható tányérokban tálalnak, amelyeket a cukornád nyesedékéből állítanak elő. A meghatározó alapanyagok Oroszországból származnak, és egy Budapesten működő orosz delikateszüzletből szerzik be őket. A heringsalátában orosz a hal és a majonéz, eredeti a szoljankához kínált fekete kenyér és a rákent csípős mustár is.
 
 
Persze eredetiek a Bábuskában kínált húsz-huszonötféle étel receptjei is. Vágó Péter anyósa állította össze, és Tánya, az Ukrajnából származó szakácsnő közreműködésével tökéletesítették őket. A vendéglős meggyőződése szerint ugyanis csak akkor lehet autentikus egy étel, ha elkészítésének módja a szakács „kezében van”. A kezdeti időszakban hetente akár többször is összeültek, alakítottak, finomítottak a recepteken, hogy vendéglátós körülmények között is a házias ízeket hozzák.
 
A visszajelzésekből úgy tűnik, hogy ez sikerült is nekik. Naponta hatvan-száz ember tér be hozzájuk, hébe-hóba kapnak bírálatot is, de sokkal több az elismerés – vonta meg az eddigi mérleget Vágó Péter. Érte őket kritika például azért, mert késő délután már a szokásosnál szegényesebb volt az ételespult. Pedig rendszeresen feltöltik – magyarázta a tulajdonos –, ám a nap végére általában elfogy minden. Sokszor még a leveseknek sincs idejük összeérni, noha azok akkor a legfinomabbak, ha két-három napot állnak.
 
Vágó Péter már azt fontolgatja, hogy Budán is nyit egy Bábuskát, sőt franchise rendszerben egész hálózat is kiépülhet. Pedig az induláskor aggódott, hogy az orosz-ukrán konfliktus, Moszkva nemzetközi megítélésének romlása befolyással lehet az üzletére. Ám szavai szerint ennek nem érezték semmilyen hatását. – Talán egyetlen bejegyzés utal rá a Bábuska Facebook-oldalán – mondta –, és az sem igazán rosszmájú. Valami olyasmit ír, hogy már megint Oroszországról szól minden.
 
Forrás: nol.hu


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Felújítja a Shopmarkot, és jelentős vásárlásokat tervez 2018-ban a Diófa Alapkezelő Zrt
dátum 2018-01-23 idő 14:39

Czifra Balázs, a Diófa Alapkezelő Zrt. ingatlanbefektetési üzletágának vezetője a Portfolio Ingatlannak adott interjújában a cég 2018-as terveiről és várakozásairól, és a Shopmark bevásárlóközpont teljes körű felújításáról beszélt.

Turán nyitotta meg legújabb egységét a Stilianos Babauszoda.
dátum 2018-01-18 idő 17:17

2018. Január 15-én a Stilianos Babauszoda Franchise 7. egységeként kezdte működését a Stilianos Babauszoda Tura.

A Franchise Börzén kedvezménnyel lesz megvásárolható a Franchise Vállalkozás című könyv
dátum 2018-01-18 idő 16:35

A franchise iránt érdeklődők számára alapvető ismereteket tartalmazó olvasmány 25% kedvezménnyel lesz kapható a kiállítás helyszínén.

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.