Hírek, aktualitások

dátum 2013-10-25 idő 09:52

Őszi borkaland - Szekszárd (Borháló)

A nyár vége, ősz eleje időszak mindenképpen a legderűsebb pillanatok okozója az évben. A természeti jelenségek visszafogottan játszanak egymással, a szél a fákkal, a nap szelíd fénye a levelekkel. A kora őszi napsütés példázza számomra azt a belső méltóságot, amellyel nekünk is egymásra kellene néznünk. Azt érzem: most pont jó. Mostanra elfogyott a szódám, végre jöhet már valami lágy, fűszeres vörösbor, ami könnyen, játékosan szól hozzám, mint a nap, a szél. Mi rezonálna jobban erre az illékony hangulatra, mint a szekszárdi veres? (Borháló Blog - Kathona Krisztián)
 
Már a neve is megkapó, Kosztolányi szerintem csak azért nem vette fel a tíz legszebb magyar szó /láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard , csók, vér, szív, sír/ közé, mert Babits ott született . 
A tengerentúli borbemutatókon is felcsigázva kóstolgatják az itteni bort, hiszen az angol frazeológiában a szekszárdi: Szex R. D. vagyis Szex Reasearch and Development /Szex Kutatás-Fejlesztés/ jelentésben híresült el. 
 
 
A szekszárdi mesterek a kékszőlőket részesítik előnyben, ezekből is főképp a lágyabb, zamatos , összetett savstruktúrájú, kevesebb tanninnal rendelkező Kadarkát, Kékfrankost /581 ha/, de jelentős mennyiségű Zweigelt, Merlot, és Cabernet Franc és Sauvignon is terem. Szekszárdon reneszánszát éli a Kadarka fajta, mely még a törökök elől menekülő szerbektől került hozzájuk ugyanúgy, mint Szentendrére is.
 
A Balkán érzékeny és fűszeres követe egyre inkább hódít a borértők körében, de nagy kihívások elé állítja a borászokat. Babits úgy fogalmazta meg a Kadarka lényegét, hogy: "Oly mézes-forró s drágán töppedő, Mint szenvedélyes szerető vad ajka". A borvidék talajadottságai egyébként kedveznek a kevésbé testes fajtáknak, hiszen alacsony mésztartalmú lösz- és vályogtalaj jellemzi a Szekszárd környéki dombokat. 
 
A vörösborok magasabb savtartalmát, potenciálját hosszabb héjon erjesztéssel tudják biztosítani. Szerencsére Szekszárdon is a hosszútávú sikerben bíznak és drasztikus hozamkorlátozással próbálnak az átlagos minőség fölé menni. A szekszádi borászok közül ezt az elvet képviseli Takler Ferenc, Mészáros Pál, Heimann Zoltán, Dúzsi Tamás, Vida Péter és Vesztergombi Ferenc, Eszterbauer János, Baron von Twickel
 
Ha szekszárdi borral randevúznak, gondolják meg Hamvas Béla szavait kortyolgatás közben: "A szekszárdi kifejezetten nőbor, éspedig leginkább huszonhét-huszonnyolc éves asszonyhoz hasonlítanám, erejének és szépségének teljében, szerelmi tudásának csúcspontján, tökéletesen felszabadulva, de bámulatra méltó ízléssel és elképzelhetetlen, édes tűzzel. A szekszárdi a lakodalom bora. Ez emeli át a menyasszonyt a házasságba. A merő tiszta Venus-bor."
 

A Borháló franchise

 
A Borháló ars poeticájuk szerint a hétköznapok borfogyasztásnak is élvezetesnek kell lennie, de ezt az élvezetet nem kell túlfizetni a csomagolás és a többlépcsős kereskedelmi láncolat minden egyes tagjának költség és profitigényének megfizetésével. A Borháló gyors és olcsó kapcsolatot teremt fogyasztó és bortermelő között, a bor tulajdonságainak tartalmi és nem külalaki támogatásával.

Partnereik számára biztosítják a piackutatást, - elemzést, új termékek kutatását, az arculat létrehozását, a logisztika felépítést, az értékesítési rendszer, illetve a vevői kapcsolattartás rendszer kidolgozását és megvalósítását. Így a belépő vállalkozások kész koncepcióval rendelkeznek már az üzlet megnyitásának pillanatában.

Amennyiben bővebb információt szeretne megtudni a hálózatról, keresse meg a Borháló Kft-t, vagy a DAKEXPO irodáját az office@dakexpo.com e-mail címen, vagy a 06-1-274-5186-os telefonszámon.

Forrás: borhalo.com
Blogbejegyzés szerzője: Kathona Krisztián
Kapcsolattartó: Hostyánszky Attila

 

Virtuális kiállító: Borháló Kft.
Cimkék: étel-ital


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.

Frozen Yoghurt hálózat kínálja értékesítésre az elmúlt 4 év alatt felépített franchise hálózatát
dátum 2018-04-13 idő 10:50

A koncepció öt egysége négy jelentős budapesti bevásárlóközpontban, valamint a budaörsi Korzó Auchan Kereskedelmi Központban is jelen van üzleteivel.

Folytatja az expanziót a SPAR
dátum 2018-04-12 idő 17:11

Idén tavasszal Kecskeméten és Budapesten nyitott egy-egy új áruházat a SPAR Magyarország. A vállalat további öt szupermarketjét pedig kívül-belül megújította, hogy még inkább kiszolgálja a megváltozott fogyasztói igényeket. A modernizációs programjára 2018-ban eddig több mint 2,1 milliárd forintot fordított a SPAR.