Hírek, aktualitások

dátum 2016-10-25 idő 10:10

Régiós ingatlansztori készül a tőzsdére - Mit kapnak a befektetők a pénzükért?

Mit kap a befektető a pénzéért?

A Duna House már más sztori, többet/mást kínál a befektetőknek, mint közel egy évvel ezelőtt, hiszen míg akkor még akvizíciók előtt állt a társaság, és nagyrészt ahhoz szeretett volna forrást bevonni, azóta a DH megvette az egyik vezető lengyel ingatlanközvetítőt, és többségi tulajdonosa lett a cseh operációnak, most a tőzsdei forrásbevonásra már a magyar, a lengyel és a cseh operáció fejlesztése és az akvizíciókkal kapcsolatos törlesztések miatt van szükség. Ráadásul a DH elindította alapkezelőjét és első ingatlanalapját, és nagyszabású ingatlanfejlesztésbe is fogott, a Duna House részvényei most már ezt is kínálják a befektetőknek.

Csoport 

A DH csoport jelenleg Magyarország (151 iroda, >1200 értékesítő, az első félévben 5598 eladott ingatlan, 6-7 százalékos részesedés a lakáshitel közvetítői piacon) és Lengyelország (78 iroda, ~500 értékesítő, az első félévben 1585 eladott ingatlan) meghatározó ingatlanközvetítője, de jelen van Csehországban is. Az ingatlanértékesítéshez kapcsolódóan pénzügyi és egyéb szolgáltatásokat is közvetít, bevételeit jellemzően a szolgáltatásaiért kapott díjbevételek adják, de a csoport ingatlanbefektetéseket is végez és ingatlanalapot is kezel, ezekből is származik bevétele.


Az első félévben a DH csoport 2,15 milliárd forint (+55%) összes bevételt, 551 millió forint (+13%) működési eredményt és 940 millió forint (+123%) adózott eredményt ért el. 

Régiós ingatlansztori készül a tőzsdére - Mit kapnak a befektetők a pénzükért?

Az első féléves (nem pro forma) számok alapján a társaság 5 szegmense (franchise, saját iroda, pénzügyi termékek közvetítése, kapcsolódó szolgáltatások értékesítése, ingatlan befektetések) közül a pénzügyi szolgáltatások értékesítése hozza messze a legtöbb bevételt (a csoport bevételének 37%-a) és működési eredményt (49%), a bevételek szempontjából a második legnagyobb a franchise szegmens (28%), a harmadik pedig a saját iroda üzemeltetés (23%).

Magyar alaptevékenység 
A DH csoport Magyarországon 151 irodán (ebből 20 saját iroda) keresztül foglalkozik ingatlanközvetítéssel és pénzügyi termékek közvetítésével. Az elmúlt években évente közel 10 ezer lakást értékesített a csoport Magyarországon (2014: 9472, 2015: 10669, 2016 H1: 5598), ehhez kapcsolódóan 2014-ben 18,2, tavaly pedig 21,2 milliárd forintnyi jelzáloghitelt közvetített a cég, tavaly a DH (ez nagyjából a magyar alaptevékenységet jelenti) összes bevétele 3,07 milliárd forint, a működési eredmény 1,1 milliárd forint, a nettó eredmény 966 millió forint volt.

A magyar alaptevékenység bevételei és profitja az elmúlt években szépen bővült, és vélhetően ez marad a csoportnak az a része, amely a cash flow nagy részét szállítja, a teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a jutalékplafon bevezetése csökkentette a csoporszintű bevételeket és profitot, de ennek teljes hatása még nem látszott az első féléves számokban, ugyanis csak március vége óta élnek az alacsonyabb jutalékok. Csak egy negyedév alatt összes bevétel szinten 182, üzemi eredmény szinten pedig 92 millió forint kiesést okozott a jutalékplafon, de ennek ellenére a társaság rekord első féléves számokat tudott produkálni működési eredmény szinten is.


Lengyel operáció 
Az egyik legnagyobb fantázia a Duna House részvényekben a lengyel operációban rejlő potenciál. A DH idén áprilisban megvette az egyik vezető lengyel ingatlanközvetítőt, a Metrohouse-t, amellyel komoly tervei vannak a vállalatnak, erre utal az is, hogy a DH 888 millió forintot fizetett a lengyel cégért, miközben annak könyv szerinti értéke csupán 128 millió forint (a tranzakció miatt 814 millió forint goodwill keletkezett). A Metrohouse az idei első félévben az egyszeri tételek miatt operatív szinten veszteséges volt, de az egyszeri tételek nélküli eredmény 0 közelében volt.

A terv az, hogy a DH szakértelmével a Metrohouse a jövőben jóval hatékonyabb, eredményesebb és nagyobb legyen a mostaninál.

Alapkezelés 
A DH csoport Impact Asset Management Alapkezelő néven alapkezelőt indított, amelynek első alapját, az Impact Lakóingatlan Befektetési Alapot (ILBA), az első magyarországi lakóingatlan alapot augusztusban forgalomba is hozták, a megcélzott 1 milliárd forintot kevéssel meghaladó, 1,022 milliárd forint értékben jegyezték le a befektetők az alap befektetési jegyeit, idén szeptember 16-án az ILBA nettó eszközértéke 1,043 millió forint volt. Az alap kizárólag magyarországi, elsősorban Budapesten, másodsorban más hazai nagyvárosokban és településeken található ingatlanba fektethet, az induláskor a DH csoporttól 34 db, többségében már érvényes bérleti szerződéssel bérbe adott lakóingatlant vásárolt 680 millió forintért, így az alapban már most is hozamot termelő, vagy ahhoz közel lévő eszközök vannak.

Ingatlanfejlesztés 
A DH csoport holdingcéget hozott létre Investment House Kft. néven, MyCity márkanév alatt az izraeli Eldar Investments-szel, amelyben a DH csoport és az Eldar Investments 50-50 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. A MyCity négy projekttársaságot indított el, amelyekből háromban (Forest Hill II-III. ütem, Reviczky Liget utolsó üteme, Írisz Ház) a DH részesedése 50, egyben (MyCity Residence ) 25 százalék. A 4 projekt keretében a DH csoport és társbefektetői összesen 430 lakást terveznek építeni, a fejlesztéseket 2016-2018 során tervezik végrehajtani. A projektek finanszírozása a tulajdonosok tulajdoni arányukban tett tőke és hitel hozzájárulása, valamint bankhitel formájában valósul meg. A DH csoport a tájékoztatóban jelezte, hogy további jelentős tőkeigény a projekteknél nem azonosíthatóak, és a projektek finanszírozása projekthiteleken keresztül megvalósítható úgy, hogy arra a cégcsoport nem nyújt kezességet. 

Régiós ingatlansztori készül a tőzsdére - Mit kapnak a befektetők a pénzükért?

Forrás : portfolio.huvissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Turán nyitotta meg legújabb egységét a Stilianos Babauszoda.
dátum 2018-01-18 idő 17:17

2018. Január 15-én a Stilianos Babauszoda Franchise 7. egységeként kezdte működését a Stilianos Babauszoda Tura.

A Franchise Börzén kedvezménnyel lesz megvásárolható a Franchise Vállalkozás című könyv
dátum 2018-01-18 idő 16:35

A franchise iránt érdeklődők számára alapvető ismereteket tartalmazó olvasmány 25% kedvezménnyel lesz kapható a kiállítás helyszínén.

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.