Hírek, aktualitások

dátum 2016-07-08 idő 09:51

Retteghetnek a Mekis dolgozók

"És ha kirúgnak? Még mindig elmehetek a Mekibe krumplit sütni!" Gondolhatná az ember, de ez hamarosan változhat. A fáradékony, pletykáló, esetleg nagyot halló, de még a szorgos és kiváló alkalmazottaknál is gyorsabb, jobb, precízebb alternatívát kínál a gyorséttermeknek egy amerikai startup. Robot a konyhán.
 
Egy amerikai startup cég már korábban megszellőztette, hogy van egy ötlete, ami teljesen automatizálhatná a hamburgerkészítést. Aztán eltelt négy év csendesen, most pedig megnyitják első burger bárjukat San Francisco startup-fellegvárában, ahol olajozottan működik majd minden. Szó szerint, ugyanis az üzletben "gépzsíron csúszik a hamburger", minden folyamatot egy automata fog elkészíteni.
 
A Momentum Machines egy startup vállalkozás, ahol gasztro- és informatikai mérnökök összefogásából megszületett a hamburgergyártó futószalag ötlete még 2012-ben. A terveken minden egyes munkafázist megoldottak volna automatikusan: szeletelés, fűszerezés, szósz keverés (egyéni ízlések szerint), sütögetés, és persze maga az egész hamburger összeállítása, csomagolása - pont úgy ahogy a vevő kérte: Uborka nélkül.
A tervek bemutatása után elcsendesedett a vállalkozás, egészen most júniusig:
Egy kis startup álláshirdetést adott fel, miszerint hamarosan nyitó éttermükbe üzletvezetőt keresnek, összesen egy főt, aki bírja a magányos munkát: a konyhán ugyanis robotokkal kell "együttműködnie".
 
forrás: kreativ.hu
 
Az ígéretek szerint a csúcsra járatott gép egyedül(!) 9 másodpercenként tudja majd kiszolgálni a vevőket az óránkénti 400 személyre szabott hamburgeres kapacitásával. A  Momentum Machines kalkulációja szerint ez három teljes munkaidőben foglalkoztatott ember munkáját váltja ki. (És még cigaretta szünetre sem kéri ki magát a gép.)
 
A Kreatív Online megemlékezik arról, hogy a McDonald's korábbi vezérigazgatója, Ed Rensi még májusban jelezte, hogy az éttermekben hamarosan átvehetik az emberek munkáját a gépek: gyorsabbak, költséghatékonyabbak, precízebbek. Emiatt sokkal inkább megéri egy 10 millió forintos eszközbe beruházni, mint minimálbérért foglalkoztatni az "elavult technológiájú"embereket. Egyedül talán majd az emberi kapcsolat fog hiányozni:
- Egy sajtburger menüt kérek.
- Itt lesz fogyasztva, vagy elvitelre?
- Itt.
- 500 forintot kérek. Köszönöm.
 
A Momentum Machines alapítója Alexandros Vardakostas szerint nincs is semmi gond a vendéglátás automatizálásával, hiszen (ha érvényesülnek a közgazdaságtan alap igazságai) a költséghatékonyabb működés miatt olcsóbb lesz a hamburger, valamint még gyorsabban terjedhetnek a láncok, így máshol is még olcsóbb lesz a hamburger. És ha mindenki olcsó hamburgert eszik majd, akkor több pénz marad az emberek zsebében, amit majd más gazdasági résztvevőknél költhetnek el. Így lesz a hamburger a világ gazdaságának motorja. 
 


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.

Plakátaukciót rendez a BÁV január 24-én
dátum 2018-01-15 idő 11:53

Az aukción reklám- és kiállítás plakátok is képviseltetik magukat, a történelmi ereklyék gyűjtői pedig az ötvenes és hatvanas években készült propagandaplakátok közül válogathatnak.

Franchise partnereit keresi a BITE bakery café
dátum 2018-01-11 idő 10:58

Franchise partnereket keres a pereceket, szendvicseket, mascarponés tekercseket és különleges ízesítésű kávékat kínáló BITE bakery café.

Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.

Vidéki városokban keres franchise partnereket a High Care
dátum 2018-01-10 idő 09:39

A High-Care Cosmetics mintegy 20 egységével az egyik vezető kozmetikai franchise hálózat hazánkban.