Hírek, aktualitások

dátum 2016-04-28 idő 08:55

Robotok hozzák házhoz a pizzát Ausztráliában

A Domino's Pizza már jó ideje próbálkozik azzal, hogy kiiktassa az emberi tényezőt a pizzarendelési procedúrából. Először a telefonos operátort váltották le egy robottal, de most szintet léptek - írja a chefpincer.hu.

A DRU, azaz Domino’s Robotic Unit (Domino’s Robotegység) egy teljesen önműködő jármű, amely az óránként 20 kilométeres sebességre képes, és alkalmas arra, hogy a járdákon, ösvényeken, bicikliutakon kiszállítsa a pizzát. Autóutakon és az autópályákon viszont nem alkalmazható, így ez a pizzéria környékére korlátozza a kiszállítást.
 
A DRU úgynevezett LIDAR szenzorrendszert használ, amely érzékeli az akadályokat, és ennek megfelelően automatikusan módosítja az útvonalat. A tárgyakat és a távolságokat a beépített lézere méri be, míg közelre a hagyományos érzékelőkkel tájékozódik, ahogyan például a takarító robotok is. A legrövidebb útvonalat a szenzorokon kívül a beépített GPS és a Google Maps segítségével találja meg, és végül a pizzát a ház előtti járdaszegélynél kézbesíti.
A vevő egy egyedi mobiltelefonon kapott kóddal aktiválhatja a robot bezárt tárolóját, ahonnan a különböző fűtött és hűtött rekeszből kiveheti az ételt, az italt vagy éppen a desszertet.
 
A DRU tömege 190 kilogramm, magassága kicsivel több, mint egy méter, vízálló és jól tűri az időjárási viszontagságokat. A jármű kidolgozásában az ausztrál Marathon Robotics vett részt, amely katonai robotok kifejlesztésén dolgozik, így gondoltak a biztonságra is. Itt persze nem beépített lézerfegyverre kell gondolni. A robotot ehelyett IP-kamerával szerelték fel, így minden lopást vagy vandál tettet egyből elküld a központnak, és az azonnali adatok alapján el lehet kapni a tettest.
 
Domino's Pizza a Pizza Hut mögött a világ második legnagyobb pizzát forgalmazó gyorsétterem-hálózata. A hálózatot 1960-ban alapította egy testvérpár, s 1967 óta működik franchise rendszerben. Napjainkban a hálózat több, mint 10000 franchise és saját üzletével az Egyesült Államokban, és több mint 60 ország piacán van jelen.


 
Bár hazánkban még nem vetette meg a lábát a hálózat, a környező országokat tekintve az elmúlt években kezdte meg terjeszkedését Ukrajnában, Bulgáriában és Romániában egyaránt. 


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.

Frozen Yoghurt hálózat kínálja értékesítésre az elmúlt 4 év alatt felépített franchise hálózatát
dátum 2018-04-13 idő 10:50

A koncepció öt egysége négy jelentős budapesti bevásárlóközpontban, valamint a budaörsi Korzó Auchan Kereskedelmi Központban is jelen van üzleteivel.

Folytatja az expanziót a SPAR
dátum 2018-04-12 idő 17:11

Idén tavasszal Kecskeméten és Budapesten nyitott egy-egy új áruházat a SPAR Magyarország. A vállalat további öt szupermarketjét pedig kívül-belül megújította, hogy még inkább kiszolgálja a megváltozott fogyasztói igényeket. A modernizációs programjára 2018-ban eddig több mint 2,1 milliárd forintot fordított a SPAR.