Hírek, aktualitások

dátum 2016-04-28 idő 08:55

Robotok hozzák házhoz a pizzát Ausztráliában

A Domino's Pizza már jó ideje próbálkozik azzal, hogy kiiktassa az emberi tényezőt a pizzarendelési procedúrából. Először a telefonos operátort váltották le egy robottal, de most szintet léptek - írja a chefpincer.hu.

A DRU, azaz Domino’s Robotic Unit (Domino’s Robotegység) egy teljesen önműködő jármű, amely az óránként 20 kilométeres sebességre képes, és alkalmas arra, hogy a járdákon, ösvényeken, bicikliutakon kiszállítsa a pizzát. Autóutakon és az autópályákon viszont nem alkalmazható, így ez a pizzéria környékére korlátozza a kiszállítást.
 
A DRU úgynevezett LIDAR szenzorrendszert használ, amely érzékeli az akadályokat, és ennek megfelelően automatikusan módosítja az útvonalat. A tárgyakat és a távolságokat a beépített lézere méri be, míg közelre a hagyományos érzékelőkkel tájékozódik, ahogyan például a takarító robotok is. A legrövidebb útvonalat a szenzorokon kívül a beépített GPS és a Google Maps segítségével találja meg, és végül a pizzát a ház előtti járdaszegélynél kézbesíti.
A vevő egy egyedi mobiltelefonon kapott kóddal aktiválhatja a robot bezárt tárolóját, ahonnan a különböző fűtött és hűtött rekeszből kiveheti az ételt, az italt vagy éppen a desszertet.
 
A DRU tömege 190 kilogramm, magassága kicsivel több, mint egy méter, vízálló és jól tűri az időjárási viszontagságokat. A jármű kidolgozásában az ausztrál Marathon Robotics vett részt, amely katonai robotok kifejlesztésén dolgozik, így gondoltak a biztonságra is. Itt persze nem beépített lézerfegyverre kell gondolni. A robotot ehelyett IP-kamerával szerelték fel, így minden lopást vagy vandál tettet egyből elküld a központnak, és az azonnali adatok alapján el lehet kapni a tettest.
 
Domino's Pizza a Pizza Hut mögött a világ második legnagyobb pizzát forgalmazó gyorsétterem-hálózata. A hálózatot 1960-ban alapította egy testvérpár, s 1967 óta működik franchise rendszerben. Napjainkban a hálózat több, mint 10000 franchise és saját üzletével az Egyesült Államokban, és több mint 60 ország piacán van jelen.


 
Bár hazánkban még nem vetette meg a lábát a hálózat, a környező országokat tekintve az elmúlt években kezdte meg terjeszkedését Ukrajnában, Bulgáriában és Romániában egyaránt. 


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Felújítja a Shopmarkot, és jelentős vásárlásokat tervez 2018-ban a Diófa Alapkezelő Zrt
dátum 2018-01-23 idő 14:39

Czifra Balázs, a Diófa Alapkezelő Zrt. ingatlanbefektetési üzletágának vezetője a Portfolio Ingatlannak adott interjújában a cég 2018-as terveiről és várakozásairól, és a Shopmark bevásárlóközpont teljes körű felújításáról beszélt.

Turán nyitotta meg legújabb egységét a Stilianos Babauszoda.
dátum 2018-01-18 idő 17:17

2018. Január 15-én a Stilianos Babauszoda Franchise 7. egységeként kezdte működését a Stilianos Babauszoda Tura.

A Franchise Börzén kedvezménnyel lesz megvásárolható a Franchise Vállalkozás című könyv
dátum 2018-01-18 idő 16:35

A franchise iránt érdeklődők számára alapvető ismereteket tartalmazó olvasmány 25% kedvezménnyel lesz kapható a kiállítás helyszínén.

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.