Hírek, aktualitások

dátum 2017-03-28 idő 09:52

Rotterdami cég kávézaccból termeszt gombát, amelyet helyi éttermeknek értékesít

Egy rotterdami cég az irodaházak kávézaccát összegyűjtve termeszt gombát, amelyeket aztán éttermeknek ad el, és módszerüket bárkinek megtanítják - írja a Hvg Online.

Vízi paradicsomból gombaparadicsom – tömören így lehet összefoglalni, hogyan alakult át az utóbbi pár évben a rotterdami Tropicana fantázianevű uszodakomplexum. Az üvegkupolás épületet 2010-ben bezárták, három évvel később viszont egy cég elkezdett laskagombát termeszteni az alagsorában – kávézaccon.

„A belga Gunter Pauli Kék gazdaság című könyve inspirált bennünket: helyi hulladékból akartunk valami hasznosat létrehozni, és ehhez kiváló alapanyagnak találtuk a városban tonnaszám kidobott zaccot” – mondja Mark Slegers, a Rotterzwam nevű vállalkozás alapítója.

Miközben ugyanis az olajtermékek után a kávé a legkeresettebb árucikk a világban, feldolgozása során a biomassza 99,8 százalékát kidobják, vagyis mindössze 0,2 százaléknak van értéke. Csak Hollandiában évente 120 ezer tonna kávézacc köt ki a kukában, ennek nagyjából a huszadrészét a rotterdamiak termelik ki. 


Nem mindegy, milyen kávéból van a zacc: a jó minőségű arabicán nő a legjobban a gomba.

A zaccal teli méretes nejlonzsákokat a Tropicana egykori öltözőiben „érlelik”, s öt-hat hét alatt elkezdenek nőni rajtuk a gombák. A végterméket – évi nagyjából 7,5 tonna gombát – aztán a helyi éttermeknek adják el, pillanatnyilag nagyjából harmincnak. A Rotterzwam nyereségének nagyobb része egyelőre azonban nem a gomba eladásából származik, hanem a módszer oktatásából. A világ bármely részéről fogadnak induló vállalkozásokat, és néhány hét alatt megtanítják nekik a sajátos gombatermesztési fogásokat. „Húsz céget képeztünk ki eddig, jönnek hozzánk többek között Kanadából, Angliából, Törökországból és Macedóniából is, és a világban rajtunk kívül már heten el is kezdték a vállalkozást” – meséli Slegers.
 
A gomba mellett még vagy fél tucat dologra jó a kávézacc – állítják a Rotterzwam alapítói, akik többek között speciális műanyagot is készítenek a szokatlan alapanyagból, valamint gyógyszerkészítéshez és ételszínezékként is felhasználják. „Hiszünk abban, hogy a szemét emberi definíció, a természetben alapvetően nincs olyan kategória, hogy minden hulladék felhasználható valamire” – szögezi le Slegers. A Tropicana épületében már hasonló szemléletű vállalkozások is helyet kaptak. Két fiatal dizájner például azon kísérletezik az alagsorban, hogy gyümölcshéjból speciális „bőrt” fejlesszen ki, és abból majd táskákat és bútorszövetet lehessen készíteni. A felső szinten elhelyezkedő Aloha bárt pedig az uszoda régi tárgyait, például a padokat és a fogasokat felhasználva rendezték be, s az egykori élményfürdőrészben trópusi parkot is kialakítottak.
 
forrás: hvg.hu


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Új Interspar áruházat építenek Tatán
dátum 2018-03-22 idő 13:44

A Spar Magyarország 4,2 milliárd forint ráfordításával Tatán építi fel az ország 34. Interspar áruházát.

Megnyílt az első Zala megyei Burger King
dátum 2018-03-20 idő 16:52

Mintegy 450 millió forintos beruházással nyílt meg kedden Zalaegerszegen a Burger King 40. magyarországi és egyben első Zala megyei étterme.

Az életmódváltás még mindig jó üzlet! Legyen Ön is Naturhouse franchise partner!
dátum 2018-03-20 idő 09:18

A Naturhouse minden diatetikai központjában magasan képzett és tapasztalt dietetikusok segítenek a fogyni, illetve egészségesebben táplálkozni vágyóknak.

Akár évi 25%-os hozamot hozhat egy saját Bubbles mosoda
dátum 2018-03-19 idő 12:28

Vidéken keresi franchise partnereit a Bubbles mosoda hálózat.

Ahova beteszi a lábát, ott hamar divatot teremt a Salad Box
dátum 2018-03-19 idő 11:48

Franchise partnereit keresi hazánkban az egészségtudatos táplálkozásra nagy hangsúlyt fektető Salad Box gyorsétterem hálózat.