Hírek, aktualitások

dátum 2014-05-08 idő 09:42

Sorvezető szerződésekhez az új Ptk.-ban

Az új Ptk. az egyes nevesített szerződések között több olyan szerződés típusra tartalmaz szabályozást (forgalmazási szerződés, faktoring szerződés, pénzügyi lízingszerződés, franchise szerződés), melyek tartalmát korábban a piaci szereplők alakították ki, nagyrészt a nemzetközi mintákat alkalmazva a hazai jogszabályi környezetben. Szakértők szerint azért továbbra is a gyakorlat dönt majd. (piacesprofit.hu összeállítás)
 
Az új nevesített szerződés típusok új Ptk.-ba történő beemelésének a piaci forgalom biztonságának szempontjából több pozitív hozadéka is van, egyrészt a gazdasági élet szereplői kaptak egy sorvezetőt, amely mentén biztonsággal köthetik meg szerződéseiket, másrészt amennyiben valamilyen, az adott szerződéshez kapcsolódó kérdésről nem rendelkeztek, akkor az új Ptk. szabályozása fog érvényesülni, kitöltve az ilyen hézagokat.
Tekintettel arra, hogy a szerződéses jogi szabályozás diszpozitív (vagyis a társaságoknak lehetőségük van arra, hogy a társasági jog szabályaitól eltérjenek, a szerződő felek természetesen a frissen szabályozott szerződéstípusok esetében is a legtöbb kérdésben továbbra is eltérhetnek a Ptk. rendelkezéseitől, illetve továbbra is köthetnek olyan szerződéseket, melyeket az új Ptk. sem nevesít – magyarázzák a Baker&McKenzie szakértői.
 

Továbbra is a gyakorlat számít

 
Közelebbről megvizsgálva a forgalmazási és franchise (jogbérleti) szerződésekre vonatkozó szabályozást azt láthatjuk, hogy az új Ptk. rendelkezései mindkét szerződés esetében aránylag rövidek, a legfontosabb kérdések szabályozására szorítkoznak. Ennek következtében a felek gyakorlatának továbbra is jelentős szerepe lesz a részletszabályok és az új Ptk. nem szabályozott kérdések tartalmának meghatározásában.
 
 
A forgalmazási szerződés esetében a szállítónak és forgalmazónak továbbra is részletesen kell szabályoznia az egyes szállítói és forgalmazói feladatokat és eljárásokat a forgalmazott termék jó hírnevének védelmével, a termékszavatossággal vagy a termékfelelősséggel kapcsolatban. A franchise szerződés esetében pedig egy fontos területen, a jogbérletbe adó utasítási és ellenőrzési jogának terjedelme és gyakorlása tekintetében változatlanul a feleknek kell részletes rendelkezéseket beépíteniük szerződéseikbe.
 
Az idő előrehaladtával várhatóan a bíróságok eseti döntései is ki fognak tölteni egyes hézagokat illetve segítséget nyújthatnak a rendelkezések értelmezésében. A hazai joggyakorlat fejlődését valószínűleg továbbra is hátráltatni fogja azonban, hogy a nemzetközi cégek Magyarország területére vonatkozó franchise illetve forgalmazási szerződéseiket a magyarországi partnerrel továbbra is valamelyik külföldi jog (német, svájci, francia) alatt fogják megkötni.
 

A franchise a törvény szerint

 
A franchise szerződést jogbérletnek nevezi a jogszabály hatodik könyve, ahol a kötelmi jog formáit taglalja. Franchise-ba adni szerzői jogvédelem valamint iparjogvédelem alatt álló tárgyakat, illetve védett ismeretet lehet. A franchise-ba vevő ezeket használhatja, illetve hasznosíthatja. A franchise-ba adó kötelessége az átadott jogok zavartalan használatának a garantálása, míg a franchise-ba vevő köteles a kapott ismereteket megóvni. Amennyiben a szükséges alapanyagot a franchise-ba adó biztosítja, a franchise-ba vevő csak akkor térhet át másik szállítóra, ha az előbbi a megrendelését nem teljesítette. A franchise-ba vevőt a partnere utasíthatja arra, hogy őrizze az ő jó hírnevét. Ha ebből kár származik, akkor azért a franchise-ba adó felel.
 
Forrás: piacesprofit.hu


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

80 évre tervez a Burger King Magyarországon
dátum 2018-04-26 idő 09:24

41 éttermével a magyarországi gyorsétterem-piac meghatározó szereplője a Burger King.

Tizedik alkalommal Superbrands-díjas a SPAR
dátum 2018-04-24 idő 09:20

A szakemberek mellett a vásárlók is újra bizalmat szavaztak a SPAR Magyarországnak, amelyet sorozatban tizedszerre tartottak érdemesnek a márkaértékelési díjra.

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.