Hírek, aktualitások

dátum 2015-02-11 idő 09:44

Százötezer lakást adtak el tavaly - idén még több lehet

Figyelemreméltó évet zárt 2014-ben az ingatlanpiac. A frekventált területeken emelkedtek az árak, a tégla-és panellakásoknál a nagyobb városokban és Budapesten akár 4-5 százalékkal is. (Otthon Centrum elemzés)
 
A teljes éves tavalyi tranzakciószám átlépte a százezres határt, csökkentek az értékesítési idők, miközben javult az eladók alkupozíciója, területileg leginkább a fővárosban. Ezek a trendek nagy valószínűséggel 2015-ben is folytatódhatnak, és lakáspiac stabil növekedési pályára állhat - állítja az Otthon Centrum a legújabb Lakáspiaci Tanácsadó elemzésében.
 

Növekvő forgalom, emelkedő árak

 
2014-ben csaknem 20 százalékkal - átlépve a százezres szintet - nőtt a lakáspiaci tranzakciók száma az előző évekhez képest. A keresletbővülés mögött részben befektetési, részben pedig a bizalom helyreállásával most megvalósuló, korábbi évekről elhalasztott vásárlások állnak. "A befektetői érdeklődés főleg Budapestre, annak is belső kerületeire, illetve a nagyobb a vidéki városok központi területeire koncentrálódik" - mondta Kühne Kata az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. - "A kisebb településeken a keresletbővülés megjelenése nagy valószínűséggel 2015-re tolódik." Idén hasonló dinamikájú keresletbővülésre számít az Otthon Centrum, mint tavaly, a keresletbővülés több területre is begyűrűzhet, így több régió, település ingatlanpiaca élénkülhet.
 

Mit kerestünk 2014-ben?

 
2014 utolsó negyedévében a használt téglalakások szegmensében a legkeresettebbek a fővárosban a 13 és 14, az ország keleti részében a 9, míg nyugaton a 6 és 7 millió forintos áron kínált lakások voltak. Árkategóriától függetlenül a keleti megyékben és Budapesten az 50, nyugaton a 60 négyzetméter körüli lakások voltak a legnépszerűbbek.
Budapesten a legkeresettebb panellakásokat 10 millió forintos áron kínálták, keleten a 6-7, nyugaton a 8 milliós panellakások voltak a legnépszerűbbek. A panellakások esetében is az 50 és 60 négyzetméteresek a legkeresettebbek.
 
 
A nagyobb városokban és a fővárosban a tégla- és panellakások ára már tavaly is emelkedett, 2013-hoz viszonyítva 4-5 százalékot, de ez nem minden vidéki területről mondható el. A családi házak piacán, a vidéki területeken volt látható némi drágulás, a fővárosban és az agglomerációban az átlagár viszont 1-2 százalékkal csökkent 2013-ról 2014-re. 2015-ben a nagyon keresett, befektetők által kedvelt területeken tovább folytatódhat az áremelkedés, másrészt a pozitív hangulat olyan kisebb településekre is begyűrűzhet, amelyek eddig nem szerepeltek a lakáspiaci térképen. A visszakapaszkodás azonban várhatóan nem lesz gyors, robbanásszerű, a válság előtti árszint eléréséhez még 2-3 évre szüksége lesz a lakáspiacnak. A bérbeadás mellett most az áremelkedésre alapozó befektetési stratégia is célravezető lehet, de mindenképpen csak hosszútávon.
 

Kisebb alku, gyorsabb eladások

 
A keresletbővülés hatása minden mutatóban megjelenik, így az értékesítési idők is csökkentek 2014-ben. A több vevő rövidebb döntési periódust jelent, különösen a keresett, kiadásra is alkalmas lakások szegmensében.
 
"A téglaépítésű lakások sikeres értékesítése2014-ben átlagosan 4 hónapot igényelt. A panellakások esetében átlagosan kevesebb, mint 3 hónappal kell számolnia az eladóknak, míg a téglaépítésű házaknál több mint 7 hónapra van szükség az eladáshoz" - mondta Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője.
 
A keresletbővülés, a vevők számának növekedése, egyértelműen érezteti hatását az alkupozíciókban is. Az eladók által adott teljes árengedmény két komponensből tevődik össze. Egyrészt a szűkebb értelemben vett áralkuból, amit a szerződéskötéskor ér el az ingatlan vevője, másrészt még a vevő megérkezése előtt az eladó által adott kínálati árcsökkentésekből. A teljes árengedményt felbontva két komponensére, a szerződési áralkura és a kínálati árcsökkenésre, látható, hogy a csökkenésért főleg a kínálati árengedmény a felelős. Ez azt jelenti, hogy a növekvő vevői érdeklődések hatására az eladók a hirdetési fázisban kisebb árengedményre kényszerültek, a kínálati árat kisebb mértékben kellett csökkenteniük. Ez nem feltétlenül arra vezethető vissza, hogy az eladók pontosabban tudták megállapítani a piaci árat, inkább annak köszönhető, hogy a potenciális vevő már kicsivel magasabb árszintnél is elkezdett érdeklődni.
 
A bérleti díjak növekedése 2014-ben sem állt meg, és ez minden szegmensben megfigyelhető. A növekedés üteme továbbra is egyenletes, a 2008-as, válság előtti szinteket azonban még nem érték el, de a 2009-es árszinten már túllendültek. Mindez, a kereslet visszafogott, de stabil növekedésére enged következtetni. A legtöbb érdeklődést vonzó ingatlanok alapterületét alapul véve, a 2014-ben érvényes átlagos eladási négyzetméterárral és ugyanezen időszak egy négyzetméterre vetített átlagos bérleti díjaival számoltuk ki a vételi árat, illetve az éves bérleti díj bevételt. A hozamok az egyes ingatlanok esetében 6 és 8 százalék között szóródnak.
 
Forrás: oc.hu
Virtuális kiállító: Otthon Centrum Franchising Kft.


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Tizedik alkalommal Superbrands-díjas a SPAR
dátum 2018-04-24 idő 09:20

A szakemberek mellett a vásárlók is újra bizalmat szavaztak a SPAR Magyarországnak, amelyet sorozatban tizedszerre tartottak érdemesnek a márkaértékelési díjra.

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.

Frozen Yoghurt hálózat kínálja értékesítésre az elmúlt 4 év alatt felépített franchise hálózatát
dátum 2018-04-13 idő 10:50

A koncepció öt egysége négy jelentős budapesti bevásárlóközpontban, valamint a budaörsi Korzó Auchan Kereskedelmi Központban is jelen van üzleteivel.