Hírek, aktualitások

dátum 2014-12-15 idő 10:37

Szintet lépnének a magyar szabadulós játékok

A nagy felfutás után úgy tűnik, stagnál a szabadulós játékok népszerűsége. Budapestnek nincs szüksége 40-45 ilyen típusú helyre, így annak, aki a piacon szeretne maradni, két választása van: vagy komolyabb fejlesztést hajt végre, vagy külföldön értékesíti a saját ötletét.
 
A HVG megkeresett egy budapesti, és egy külföldön, magyarok által alapított helyet is, meséljék el saját történetüket, és azt, hogy mit gondolnak a színtér jelenlegi helyzetéről. Mi kell a sikerhez, és milyen buktatói vannak a szobák kialakításának? Hogyan lett sikersztori három magyar fiatal ötletéből Hágában?
 
A nagy szabadulósjáték-őrület lecsengőben, pontosabban átalakulóban. Legalábbis Budapesten a csúcsidőszaknak számító 2012-2013-a időszakhoz képest mintha stagnálna a piac. Korábban a hvg.hu is írt már egy nagyobb cikkben a flow-élményen alapuló játékokról és a mögöttük álló vállalkozókról, időközben azonban kiderült, a budapesti viszonyoknak normalizálódniuk kell. A főleg budapestiekre és az ide látogató külföldiekre épülő piac nem képes eltartani 40-45 ilyen típusú helyet.
 
A színtér tehát most épp egy átmeneti korszakot él, a közeljövőben fog eldőlni, ki tud továbbra is nyereségesen üzemeltetni egye-egy pályát. Már a hvg.hu korábbi cikkének végén is arról beszéltek a színtér szereplői, hogy a hype utáni időszakban csakis a minőségfejlesztés és a külföldi terjeszkedés jelenthet megoldást. Ezért egy jelentős fejlesztésen átesett budapesti, és egy külföldön sikerrel működő helyet kerestünk meg, hogy meséljenek ők arról, hogyan látják most az ilyen típusú játékok jelenét és közeljövőjét. Példájuk természetesen egyedi, mégis elég jellemző történet áll mindkét projekt mögött ahhoz, hogy rajtuk keresztül kapjunk képet a jelenlegi viszonyokról.
 

Valódi társasjáték, nem csak szabadulás

 
"Nehéz is megmondani, hogy most pontosan hány szoba működik a fővárosban. Sokan szerintem naivan azt hitték, hogy egy ilyen hely megnyitásával kevés idő alatt sok pénzt lehet keresni. Ugyanakkor nem számoltak azzal, hogy ennyi szobára egy kétmilliós városnak már nincs igénye. Már most látszik, hogy azok a helyek fognak talpon maradni, akiknek már a kezdetek, 2012-2013 óta nevük van a színtéren. Gyanítom, hogy ők sem keresik agyon magukat, de azért megfelelő részesedést szereznek a piacon. Az újak közül talán rólunk és egy-két másik helyről lehet tudni, hogy hosszabb távú terveink vannak, így nagyobb összeget öltünk a szobák kialakítására" – vázolta fel a jelenlegi helyzetet Imre Márk, a Horrorlegendák nevű hely alapítója.
 
Márk nem egy újabb szabadulós játékot akart, szerinte a Horrolegendák két szobáját (Hasfelmetsző Jack és Da Vinci titkai) helyesebb interaktív társasjátéknak hívni, ezekben a szobákban nincs szerepe a vakszerencsének. Itt nem történhet meg például az, hogy az egyik kulcs több fiókot is kinyit, így aki kitartóan próbálkozik, akár több lépést is átugorhat a játékban.
 
A jelenleg két szobával működő Horrorlegendák várhatóan 2015 januárjában nyitja meg a legújabb, Drakula történetére épülő szobáját, de időközben már Bécsben is elindult az ő terveik alapján felhúzott Da Vinci titkai-helyiség. Arra kérdésre, hogy miért éri meg egy másik cégnek megvásárolni a franchise jogokat ahelyett, hogy saját ötletből induljon, Márk szerint egyszerű a válasz. "Sokan azért döntenek a jogok megvétele mellett, mert így már egy bevált receptet ültethetnek át másik környezetbe. Nem kell vesződniük a tervezéssel. Egy Budapesten sikeres pálya nagy valószínűséggel jól fog működni egy német nagyvárosban is. Persze a külföldi nyitásnál nagyon oda kell figyelni a fordításra, a helyi jellegzetességekre. Nem szabad, hogy feltűnjön, hogy ez egy átvett ötlet."
 

Fejest ugrottak a kalandba, ma övék a legmenőbb hágai hely

 
Egészen más típusú történet a három Hágában élő fiatalé, akik nemrég jutottak el arra a szintre, hogy már nem kell rendes, napi nyolc órás munkát vállalniuk saját vállalkozásuk mellett.  Az A-Maze Escape Game ugyanis ma már az egyik fő hágai attrakció – legalábbis a Tripadvisor szerint mindenképpen.
 
"Régóta dédelgettük az ötletet, hogy saját projektbe kezdjünk, de Dáviddal vicces módon mindig pont elkerültük egymást. Mindig más városban éltünk, így aztán sokáig csak terv szintjén maradt a saját vállalkozás. Az, hogy végül szabadulós játék lesz ez a közös projekt, csak később konkretizálódott" – mesélt az ötlet születéséről Kondor Ádám, az egyik alapító. Ádám korábban a Shell alkalmazásában állt, míg későbbi alapítótársa – egyben unokatestvére – Horváth Dávid a cégalapítást megelőzően Brüsszelben, az Európai Bizottságnál dolgozott jogi területen. Az alapító csapat Fajkusz Beátával, Dávid barátnőjével vált teljessé, végül így hárman ugrottak fejest az ismeretlenbe.
 
Amikor szóba kerül a hazatérés, vagy az itteni pályanyitás, mindhárman elmosolyodnak. "Nem hiszem, hogy lenne értelme Magyarországon újabb pályát nyitni. Egyértelműen látszik, hogy Budapest már így is telített. Jóval izgalmasabbnak tűnik, hogy más országokban, más városokban próbálkozzunk meg a dologgal" – árulta el saját és társai jövőbeli terveit Ádám.
 
Szerző:
Forrás: hvg.hu


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Megnyílt az első Zala megyei Burger King
dátum 2018-03-20 idő 16:52

Mintegy 450 millió forintos beruházással nyílt meg kedden Zalaegerszegen a Burger King 40. magyarországi és egyben első Zala megyei étterme.

Az életmódváltás még mindig jó üzlet! Legyen Ön is Naturhouse franchise partner!
dátum 2018-03-20 idő 09:18

A Naturhouse minden diatetikai központjában magasan képzett és tapasztalt dietetikusok segítenek a fogyni, illetve egészségesebben táplálkozni vágyóknak.

Akár évi 25%-os hozamot hozhat egy saját Bubbles mosoda
dátum 2018-03-19 idő 12:28

Vidéken keresi franchise partnereit a Bubbles mosoda hálózat.

Ahova beteszi a lábát, ott hamar divatot teremt a Salad Box
dátum 2018-03-19 idő 11:48

Franchise partnereit keresi hazánkban az egészségtudatos táplálkozásra nagy hangsúlyt fektető Salad Box gyorsétterem hálózat.

Újabb egyetemvárosban nyílik Starbucks
dátum 2018-03-14 idő 12:08

Szeged után újabb vidéki városban mutatkozik be a világ legismertebb kávézólánca.