Hírek, aktualitások

dátum 2017-01-10 idő 10:31

Szociális designer műhely terjeszkedne Magyarorszagon

Finoman szólva sem úgy néz ki, mint egy “EU-szabványos” műhely, semmiképpen sem tűnik professzionális munkahelynek, így még nagyobb a kontraszt, ha azt nézzük, milyen termékek kerülnek ki innen – mondja a projekt ötletgazdája és vezetője, Szalkai Dániel. És tényleg, nem akármilyen munkahelyről és termékekről van szó, a Maacraft miskolci műhelyében 2012 óta súlyosabb vagy kevésbé súlyos autizmussal élő dolgozók hivatásos dizájnerek által tervezett tárgyakat készítenek, amelyeket aztán a versenypiacon értékesítenek.

A szociális dizájnműhely mintájával Ausztriában találkozott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen bútortervezőként 2014-ben végzett Szalkai Dániel. A Goodgoodsnál látta először, hogy tervezők és a sérülteket, megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató műhelyek közösen találták ki, mit lehet gyártani az ottani viszonyok közepette, munkavállalóik képességeihez igazítva. A munkaterápiában előállított termékben – immár áru – a dizájn hozzáadott értékként jelenik meg, a szociális elhivatottság pedig mint donációs lehetőség is értéket hordoz.

A Maacraft dizájntermékeinek legtöbbje faműhelyben, textilműhelyben és  kertészetben készül. A faműhelyben sok előkészítésre, sablonra van szükség, hogy az autista munkatársak folyamatosan képesek legyenek kisebb vagy nagyobb tételben gyártani egy adott terméket. Itt az elsődleges feladat megtalálni mindenki számára azt a munkafolyamatot, amely a leginkább tetszik neki, mert abban még jobb teljesítményt tud nyújtani.

Forgács vezetésével asztalok, ülőalkalmatosságok, tárolók, kosarak készülnek, régebben csináltak biciklikre való kosarakat is a miskolci kerékpárépítő Merényi Dániellel közösen, az ő tervei alapján.

Itthon a bútorokat a legnehezebb eladni, de a külföldi flash sale-es (rövid ideig árengedménnyel kínált áru eladása) honlapokon jól mennek, mert nagyon tetszik az embereknek. Kisebb ülőkét havonta átlag kettőt adnak el, a tavaszi időszakban azonban 10 felett is elkel ezekből, ilyenkor főleg a külföldiek – jellemzően németek, de franciák és angolok is – veszik.

A textilfeldolgozás során szőnyegeket, körszőnyegeket, lábtörlőket készítenek, ez egy nagyon régi hagyaték, amikor a Maacraftot kialakították, már volt itt ilyen munka. Nagyon primér képességek kellenek hozzá, nem szükséges például finommotorikus mozgás, vagyis ezt a munkafolyamatot a kevésbé ügyesek is el tudják sajátítani. A csoportban dolgozik autista, mentális sérüléssel élő, de mozgássérült is – tudjuk meg Varga Zsuzsától, a textilműhely vezetőjétől. Alapanyagként azt használják itt, ami az adományokból ruhaként már menthetetlen.

Minden darab egyedi, az autista munkatársak maguk találják ki, hogy milyen textil mellé milyet tesznek, “használják a szépérzéküket”. Alkotásaik értékesítése érdekesen zajlik, mert a facebookos és webshopos vásárlók csak a legritkább esetben választhatnak, hiszen a műhelyben mindennap más színű szőnyeget készítenek, olyan nincs, hogy abból kérek hármat, amit a múlt héten láttam a neten.

A Maacraft társadalmi küldetése tetszik a a dizájntermékeket fogyasztó közönségnek, sok vállalati megrendelés is befut marketing- és reklámügynökségektől, a kreatív piacon jól mennek ezek a termékek, vásárol(t) tőlük a Graphisoft, a Microsoft, a Budapest Airport pedig már évek óta partnerük. "Az autisták sokáig teljesen láthatatlanok voltak, ebben a mostani felfutásban van azért egy divataspektus is, az autizmus olyan menő", segít értelmezni Szalkai az üzleti és szélesebb környezetet.

A bevételek szempontjából idén futják az eddigi legjobb évüket, december közepén már valamivel 4 millió forint felett voltak a bevételek. Ennek legnagyobb részét anyagbeszerzésre és fenntartásra, valamint nyolc órában dolgozó kollégáik fizetésére fordítják. 

A művely helyben már nem nagyon tud bővülni, ebben a karácsonyi szezonban elérte kapacitásának határait, pár kisebb megrendelést vissza is kellett mondania. Szalkai azonban nagy lehetőséget lát abban, hogy a Maacraft akár nonprofit franchise-ként, jó gyakorlatként más megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató műhelyekben is működhetne.

Forrás: hvg.huvissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Tizedik alkalommal Superbrands-díjas a SPAR
dátum 2018-04-24 idő 09:20

A szakemberek mellett a vásárlók is újra bizalmat szavaztak a SPAR Magyarországnak, amelyet sorozatban tizedszerre tartottak érdemesnek a márkaértékelési díjra.

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.

Frozen Yoghurt hálózat kínálja értékesítésre az elmúlt 4 év alatt felépített franchise hálózatát
dátum 2018-04-13 idő 10:50

A koncepció öt egysége négy jelentős budapesti bevásárlóközpontban, valamint a budaörsi Korzó Auchan Kereskedelmi Központban is jelen van üzleteivel.