Hírek, aktualitások

dátum 2015-10-30 idő 10:34

Terítéken a családi vállalkozás

A Szamos egyik tulajdonostársával Kelényi Kolossal készített interjút a Élelmiszer szaklap. A beszélgetések során szó volt a családról, vállalkozásról és a kettő összetalálkozásáról a Szamosról. (Az eredetri cikket itt olvashatják)

Ma magyarországon viszonylag kevés a nagy múltal rendelkező családi vállalkozás. Ennek okait a történelmünk alakulásában mindenki megtalálja. Ellenben kivételek mindig akadnak, így az 1935 óta létező szamosnál is már két generáció váltás történt. A vezetés átadása, az irányítás bizonyos fokú elengedése és átalakítása sohasem történt zökkenőmentesen. Többeik között erről is és a Szamos mai napig tartó sikeréről mesélt Kelényi Kolos az Élelmiszer szaklapnak októberi számában.

A hozzáállásból minden vállalkozó sokat tanulhat, hiszen egy jó hálózatnak célja a fennmaradás, és a tudás és tradíció tovább örökítése. Fontos,hogy a saját elköteleződés egybeessen a vállalat érdekeivel, és mindez csak úgy elképzelhető, ha az egymást követő generációk kölcsönös tisztelettel vannak egymás tudása iránt. "a családi tulajdonú vállalkozások többnyire két-három generációnként nagyon súlyos válságba kerülnek, és ez elkerülhetetlennek tűnik. Az egymást követő generációk akkor képesek továbbvinni a családi vállalkozást, ha speciális, az adott időnek megfelelő adottságokkal rendelkeznek." -Mondja Kelényi Kolos. " Azt gondolom, mi szerencsések vagyunk, hogy az egymást követő generációk egyaránt tehetségesek, de más és más erősségekkel rendelkeznek. Szamos nagypapa például elképesztően kreatív, nagyon mély tudású szakember volt, végtelenül széles spektrumát átfogta az édesipari termékeknek, a tortától a fagylaltig minden édességhez hozzá tudott adni valami pluszt. A marcipánnal lett ő nagy név, híres cukrász, de akkor sem jött zavarba, ha tortát vagy fagylaltot kellett fejlesztenie."

A hagyományt és tradíciót a második generáció lendítette tovább, megalapozva ezzel a biztosabb jövőt. "Rendkívül tudatos értékesítés, export és hazai piacépítés zajlott, gőzerővel folyt a szakbolthálózat fejlesztése. A nemzetközi láncokba – Tescóba, METRO-ba, Auchanba, SPAR-ba – is bekerültünk, több lábon állt a cég".

A Szamos bolthálózat is ugyan azzal a gondos odafigyeléssel és törődéssel jött létre, mint ahogy a termékek is készülnek a mai napig. "az összes szakbolt belső terét édesanyám tervezte, és aktívan közreműködött a kivitelezésben is. Édesapám pedig összefogta az anyavállalat termelőegységét és a szakbolthálózatot, irányította a termékfejlesztést és menedzselte a beruházáshoz szükséges tőkemozgatást, ennek köszönhetően állandó fejlődésben tudott maradni a cég."

 A teljes interjút a kreativ.hu-n olvashatják

Cimkék: brand, márka


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Turán nyitotta meg legújabb egységét a Stilianos Babauszoda.
dátum 2018-01-18 idő 17:17

2018. Január 15-én a Stilianos Babauszoda Franchise 7. egységeként kezdte működését a Stilianos Babauszoda Tura.

A Franchise Börzén kedvezménnyel lesz megvásárolható a Franchise Vállalkozás című könyv
dátum 2018-01-18 idő 16:35

A franchise iránt érdeklődők számára alapvető ismereteket tartalmazó olvasmány 25% kedvezménnyel lesz kapható a kiállítás helyszínén.

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.