Hírek, aktualitások

dátum 2015-02-16 idő 10:19

Továbbra sem tudni biztosan melyik üzlet nyithat ki vasárnap

A kormány rendelettervezete szerint megkegyelmeznek a családi tulajdonú kis éjjel-nappaliknak. Vasárnap nyitva maradhatnak a nem nonstop (családi) kis üzletek.A plázák továbbra is egy gumijogszabályban bízhatnak. (nol.hu összeállítás)
 
Továbbra sem tudni biztosan, március közepétől melyik üzlet nyithat ki vasárnap, és melyik nem. Szerdán kapták meg az érintett szakmai szövetségek a vasárnapi bezáráshoz mellékelt kormányrendelet szövegtervezetét. Úgy tudjuk: a döntéshozók mindössze 24 órát adtak arra, hogy a szakma véleményezze a javaslatot. A tervezet több kérdésre nem ad választ, mint ahányra igen.
 
 
Az új tervezet azon boltokon túl, melyeknek eddig is engedte volna a nyitva tartást – pékségek, gyógyszertárak, benzinkúti, vasúti, repülőtéri üzletek, családi kisboltokon –, a főszezonban a nagy tavak menti települések kis üzleteinek, a kisebb tüzépeknek és kertészeti boltjainak kedvez. Számukra könnyítés, hogy nem kell hogy minden dolgozó résztulajdonos legyen, hanem elég, ha minden ötödik alkalmazottnak van résztulajdona az üzletben. Ez a nagyobb kertészeteknek, illetve barkácsáruházaknak a zárva tartást jelentheti vasárnap.
 
A nonstop boltok üzemeltetői centivel méricskélhetik az üzletüket: a 200 négyzetméter alatti boltok közül hét közben is nyitva maradhat este tíz után az, amelyik 200 négyzetméter alatti, és minden ötödik dolgozó legalább ötödrészben résztulajdonosa az üzletnek. Vasárnapról hétfőre azonban ők is zárva maradnak – írja a jogszabálytervezet. A multik ebből a körből gyakorlatilag ki lesznek zárva. Ha akadnak is 200 négyzetméternél kisebb üzleteik, a tulajdonost bajos lenne odaállítaniuk a pult mögé.
 
Kivételt csak a benzinkúti, illetve franchise-tulajdonba kerülő kis üzletek jelenthetnek, ilyeneket hoz létre mostanság a Spar. Van más kérdés is: a törvény szerint ugyanis a világörökségi helyszíneken nyitva tarthatnak az üzletek vasárnap is. A Sparnál elmondták: jelenleg vizsgálják, hogy mely üzleteik esnek világörökségi területre, ám kérdéses, hogy mi a világörökséget körbevevő pufferzónában lévő üzletek sorsa.
 
A rendelettervezet sok kérdést nem válaszol meg. Így nem tudni, hogy üzletnek minősülnek, s nyitva lehetnek-e a hét végén az utcára kitelepülő zöldségesek? Vagy hogy melyek lesznek azok a szempontok, amelyek alapján a kormány a „helyi sajátosságokra való tekintettel” felmentést adhat egyes településeken a vasárnapi bezárás alól. A plázák egyelőre ebben bíznak, bár korábban lapunknak azt mondták: a mozik miatt nyitva tartanak majd. A felmentés oka a törvény szerint lehet „idegenforgalmi sajátosság” vagy „vásárlói szokások”, és ezt egyelőre a rendelet kiszivárgott szövege sem rendezi. Mindenesetre a szövetségük szerint a bevásárlóközpontok nagy része jó eséllyel kérhet majd „különleges elbánást”.
 
Forrás: nol.hu
Cimkék: kiskereskedelem


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.



Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Turán nyitotta meg legújabb egységét a Stilianos Babauszoda.
dátum 2018-01-18 idő 17:17

2018. Január 15-én a Stilianos Babauszoda Franchise 7. egységeként kezdte működését a Stilianos Babauszoda Tura.

A Franchise Börzén kedvezménnyel lesz megvásárolható a Franchise Vállalkozás című könyv
dátum 2018-01-18 idő 16:35

A franchise iránt érdeklődők számára alapvető ismereteket tartalmazó olvasmány 25% kedvezménnyel lesz kapható a kiállítás helyszínén.

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.