Hírek, aktualitások

dátum 2015-02-16 idő 10:19

Továbbra sem tudni biztosan melyik üzlet nyithat ki vasárnap

A kormány rendelettervezete szerint megkegyelmeznek a családi tulajdonú kis éjjel-nappaliknak. Vasárnap nyitva maradhatnak a nem nonstop (családi) kis üzletek.A plázák továbbra is egy gumijogszabályban bízhatnak. (nol.hu összeállítás)
 
Továbbra sem tudni biztosan, március közepétől melyik üzlet nyithat ki vasárnap, és melyik nem. Szerdán kapták meg az érintett szakmai szövetségek a vasárnapi bezáráshoz mellékelt kormányrendelet szövegtervezetét. Úgy tudjuk: a döntéshozók mindössze 24 órát adtak arra, hogy a szakma véleményezze a javaslatot. A tervezet több kérdésre nem ad választ, mint ahányra igen.
 
 
Az új tervezet azon boltokon túl, melyeknek eddig is engedte volna a nyitva tartást – pékségek, gyógyszertárak, benzinkúti, vasúti, repülőtéri üzletek, családi kisboltokon –, a főszezonban a nagy tavak menti települések kis üzleteinek, a kisebb tüzépeknek és kertészeti boltjainak kedvez. Számukra könnyítés, hogy nem kell hogy minden dolgozó résztulajdonos legyen, hanem elég, ha minden ötödik alkalmazottnak van résztulajdona az üzletben. Ez a nagyobb kertészeteknek, illetve barkácsáruházaknak a zárva tartást jelentheti vasárnap.
 
A nonstop boltok üzemeltetői centivel méricskélhetik az üzletüket: a 200 négyzetméter alatti boltok közül hét közben is nyitva maradhat este tíz után az, amelyik 200 négyzetméter alatti, és minden ötödik dolgozó legalább ötödrészben résztulajdonosa az üzletnek. Vasárnapról hétfőre azonban ők is zárva maradnak – írja a jogszabálytervezet. A multik ebből a körből gyakorlatilag ki lesznek zárva. Ha akadnak is 200 négyzetméternél kisebb üzleteik, a tulajdonost bajos lenne odaállítaniuk a pult mögé.
 
Kivételt csak a benzinkúti, illetve franchise-tulajdonba kerülő kis üzletek jelenthetnek, ilyeneket hoz létre mostanság a Spar. Van más kérdés is: a törvény szerint ugyanis a világörökségi helyszíneken nyitva tarthatnak az üzletek vasárnap is. A Sparnál elmondták: jelenleg vizsgálják, hogy mely üzleteik esnek világörökségi területre, ám kérdéses, hogy mi a világörökséget körbevevő pufferzónában lévő üzletek sorsa.
 
A rendelettervezet sok kérdést nem válaszol meg. Így nem tudni, hogy üzletnek minősülnek, s nyitva lehetnek-e a hét végén az utcára kitelepülő zöldségesek? Vagy hogy melyek lesznek azok a szempontok, amelyek alapján a kormány a „helyi sajátosságokra való tekintettel” felmentést adhat egyes településeken a vasárnapi bezárás alól. A plázák egyelőre ebben bíznak, bár korábban lapunknak azt mondták: a mozik miatt nyitva tartanak majd. A felmentés oka a törvény szerint lehet „idegenforgalmi sajátosság” vagy „vásárlói szokások”, és ezt egyelőre a rendelet kiszivárgott szövege sem rendezi. Mindenesetre a szövetségük szerint a bevásárlóközpontok nagy része jó eséllyel kérhet majd „különleges elbánást”.
 
Forrás: nol.hu
Cimkék: kiskereskedelem


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Tizedik alkalommal Superbrands-díjas a SPAR
dátum 2018-04-24 idő 09:20

A szakemberek mellett a vásárlók is újra bizalmat szavaztak a SPAR Magyarországnak, amelyet sorozatban tizedszerre tartottak érdemesnek a márkaértékelési díjra.

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.

Frozen Yoghurt hálózat kínálja értékesítésre az elmúlt 4 év alatt felépített franchise hálózatát
dátum 2018-04-13 idő 10:50

A koncepció öt egysége négy jelentős budapesti bevásárlóközpontban, valamint a budaörsi Korzó Auchan Kereskedelmi Központban is jelen van üzleteivel.