Hírek, aktualitások

dátum 2014-10-27 idő 09:28

Tőzsdére menne a Waberer's

Tőzsdére lépne a Waberer's, hogy fedezni tudja a flottabővítés költségeit - de nem biztos, hogy a BÉT lesz a megcélzott piac. (privatbankar.hu összeállítás)
 
A Waberer's nagyon rövid időn belül teljesíteni tudja a tőzsdére lépés követelményeit, egy bevezetéshez azonban az is kellene, hogy a másik tulajdonos, a Mid Europa Partners is eladjon tulajdonrészéből - mondta a Reutersnek Wáberer György, a fuvarozócég társtulajdonosa.
 
 
A társaság további terjeszkedést tervez, ehhez viszont tőkére is szüksége lenne, amit akár tőzsdei bevezetéssel is elő tudna teremteni. A cikk kiemeli, hogy 2003 óta a Waberer's forgalma száznegyvenszeresére emelkedett, az alapító pedig még legalább további néhány évig két számjegyű bővülést tervez. Az üzletember szerint 50-100 millió eurónyi friss tőkét is bevonhatnának egy ilyen bevezetéssel, azonban konkrét becslést nehéz mondani. Mindenesetre ő hajlandó lenne 30 százalékra csökkenteni jelenleg 50 százalékos tulajdonrészét.
 
Tavaly 452 millió euró volt a társaság árbevétele, Wáberer szerint a fő versenyelőnyük az alacsonyabb bérköltség, hiszen a magyar kamionosok lényegesen kevesebbet keresnek, mint nyugat-európai társaik.
 

A harmadik Európában

 
A Reuters cikke szerint a Waberer's az utóbbi két évben a hatodikról a harmadik helyre lépett Európában a flotta nagyságát tekintve, ma már 3300 kamionjuk van az utakon - a Norbert Dentressangle 7400, míg a Transalliance 4000 járművel rendelkezik. Wáberer az interjúban kiemelte, hogy évente legalább 200 új kamiont állítanának munkába, emellett figyelnek arra, hogy a járművek életkora ne haladja meg a négy évet, mert csak így tudják alacsonyan tartani a szervizköltségeket. A múlt hónapban ezer új gépjárművet rendeltek a német DAF-tól, hogy megújítsák a flottát.
 

Adatok tükrében

 
A nyilvánosan elérhető cégbírósági beszámolók szerint a Waberer's cégcsoporton belül a Waberer's International Zrt. árbevétele 2013-ban 406,6 millió euró volt az egy évvel korábbi 311,6 millió után. Az üzemi eredmény 12 millió eurós nyereséget mutatott, míg a mérleg szerinti eredmény 12,2 millió euró volt. A beszámoló szerint a forgalom 25,24 százaléka származott fuvarozási tevékenységből, 58,04 százaléka szállítmányozási tevékenységből, 2,2 százaléka pedig járműjavításból. Emellett járművek bérbeadásából és üzemanyag-értékesítésből is volt bevétele a társaságnak – írja a Napi Gazdaság.
 
 
A beszámoló szerint a Waberer's International Zrt. 2013-ban 21 franchise-céget üzemeltetett, mindegyiknek az alaptevékenysége közúti áruszállítás. A cégcsoport további tagjaként a Waberer's Network Kft. 12,5 millió eurós bevétel mellett 619 ezer eurós adózott eredményt ért el, amit szinte teljes egészében kifizetett osztalékként. A Waberer's Logisztika Kft. eközben 11,1 millió eurós bevételt ért el 2013-ban, amihez csaknem 43 ezer eurós mérleg szerinti eredmény párosult.
 

A BÉT mennyiben opció?

 
Arról Wáberer nem beszélt az interjúban, hogy a társaság melyik tőzsdére vezetné be részvényeit. Vélhetően a Budapesti Értéktőzsde mindent megtenne a hazai IPO érdekében, akárcsak a WizzAir esetében, azonban egyáltalán nem biztos, hogy ha Wáberer egy Európában is számottevő céget akar építeni, akkor a BÉT a legjobb opció.
 
Forrás: privatbankar.hu


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Új Interspar áruházat építenek Tatán
dátum 2018-03-22 idő 13:44

A Spar Magyarország 4,2 milliárd forint ráfordításával Tatán építi fel az ország 34. Interspar áruházát.

Megnyílt az első Zala megyei Burger King
dátum 2018-03-20 idő 16:52

Mintegy 450 millió forintos beruházással nyílt meg kedden Zalaegerszegen a Burger King 40. magyarországi és egyben első Zala megyei étterme.

Az életmódváltás még mindig jó üzlet! Legyen Ön is Naturhouse franchise partner!
dátum 2018-03-20 idő 09:18

A Naturhouse minden diatetikai központjában magasan képzett és tapasztalt dietetikusok segítenek a fogyni, illetve egészségesebben táplálkozni vágyóknak.

Akár évi 25%-os hozamot hozhat egy saját Bubbles mosoda
dátum 2018-03-19 idő 12:28

Vidéken keresi franchise partnereit a Bubbles mosoda hálózat.

Ahova beteszi a lábát, ott hamar divatot teremt a Salad Box
dátum 2018-03-19 idő 11:48

Franchise partnereit keresi hazánkban az egészségtudatos táplálkozásra nagy hangsúlyt fektető Salad Box gyorsétterem hálózat.