Hírek, aktualitások

dátum 2010-10-06 idő 11:52

Új hazai ingatlan-franchise terjeszkedik a piacon

Nem mindenki érezte meg az ingatlanpiaci válságot az elmúlt két évben, vagy legalábbis előnyükre tudták fordítani a helyzetet. A már régóta működő franchise-ok mellett megjelent egy újabb, amelyik ebben a rendszerben látja a jövőt.

A Dr. Makkos Ingatlan Centrum vezérigazgatója, Dr. Makkos Gyula szerint ők nem tapasztalták az eladások számának csökkenését az elmúlt évben, úgy látják, hogy a piac továbbra is jól működik, miközben az árak persze jelentősen estek, s esnek még mindig. Ezt azzal magyarázta, hogy a közel 10 ezer ingatlanból álló portfoliójuk nagy részét a használt ingatlanok teszik ki, melyeket kevésbé érintett a visszaesés, de persze közrejátszhat az is, hogy jól csinálják a dolgukat.

Tavaly december óta ráadásul már intenzívebbé vált a mozgás a piacon. Legalábbis ami a budapesti piacot illeti – jegyezte meg a vezérigazgató, aki úgy fogalmazott, hogy a vidéki irodák most is „küzdenek az életben maradásért”. Ebben a tekintetben a válság őket is váratlanul érte, hiszen amikor elhatározták, hogy franchise-hálózatot építenek, akkor még főként a vidéki településekre kívántak fókuszálni. A válság azonban felülírta ezt az elképzelést, s Makkos Gyula most már úgy látja, hogy egyelőre Budapesten érdemes terjeszkedni. Egy év leforgása alatt 13 irodát nyitottak, és szeretnének újabbakat is nyitni.

A franchise irodák létrehozásának koncepciója ugyanakkor a vezérigazgató szerint helyesnek bizonyult. Az egyes irodák ugyanis egy közös franchise rendszerben sokkal hatékonyabban irányíthatók. Jobb eredményeket tudnak elérni, ha egy kisebb csapattal helyben dolgoznak. „Azokat a területeket, ahol eddig is végeztünk ingatlanközvetítői munkát, most átadjuk a franchise tagoknak. Ez izgalmas dolog, mivel a meglévő szerződéseket, ügyfeleket is átadjuk, s ők dolgoznak velük tovább. Ezen túl munkatársak felvételével és kiképzésével is segítjük partnereinket, tehát nem teljesen új alapokról kell indulniuk” - magyarázta. Emiatt az új irodák nagyon rövid idő alatt nyereségesek lehetnek, a partnerek befektetett tőkéje 1-2 hónap alatt megtérül. A további gazdaságos és eredményes üzletmenet alapja pedig a jelentős méretű adatbázis, amelyből az irodák dolgozni tudnak. A legjobban teljesítő irodájuk egyébként most a csepeli, amely a megnyitás hónapjától nyereségesen működik. -mondta el Makkos Gyula.

A franchise irodákban sokkal jobban megy a munka, mint a hagyományos rendszerű irodákban – szögezte le. Ennek oka, hogy „saját csapatát egy jól felkészült vezető jobban tudja irányítani”. Ha szervezetten, jól összefogják az irodavezetőket, és munkájukat hatékonyan képesek segíteni – folyamatos továbbképzésekkel, szakmai anyagokkal, eszmecserékkel -, akkor ők jól kézben tudják tartani azt a 15-20 főt, aki alattuk dolgozik.

A kedvezőtlen piaci helyzet ellenére a terjeszkedés nem állt le, aminek Makkos Gyula szerint az lehet az oka, hogy még nem telítették be a piacot, sem ők, sem a többi franchise. Utóbbiak azért nem, mert a válság miatt több nagy, külföldi franchise eltűnt a piacról, űrt hagyva maga után. Ők azért is kezdtek intenzívebb terjeszkedésbe, mert a külföldi nagyok összeomlottak, miközben az ingatlanpiac helyzete egyre kedvezőbben alakul. Ráadásul a jelenleg is működő nagy franchise-ok mellett a vevők részéről „van igény a másságra, szeretnének az emberek további alternatív lehetőségeket”. Megfigyelése szerint egyébként jelenleg mások is próbálkoznak a hálózatépítéssel, ezt nap, mint nap tapasztalják. Ugyanakkor a Dr. Makkos Ingatlan Centrum olyan komplex szolgáltatást (adatbázis, oktatás, munkaerő, stb.) nyújt irodái részére, amiért az ő rendszerükhöz érdemes csatlakozni - véli a vezérigazgató.

ingatlanmagazin.comvissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.

Frozen Yoghurt hálózat kínálja értékesítésre az elmúlt 4 év alatt felépített franchise hálózatát
dátum 2018-04-13 idő 10:50

A koncepció öt egysége négy jelentős budapesti bevásárlóközpontban, valamint a budaörsi Korzó Auchan Kereskedelmi Központban is jelen van üzleteivel.

Folytatja az expanziót a SPAR
dátum 2018-04-12 idő 17:11

Idén tavasszal Kecskeméten és Budapesten nyitott egy-egy új áruházat a SPAR Magyarország. A vállalat további öt szupermarketjét pedig kívül-belül megújította, hogy még inkább kiszolgálja a megváltozott fogyasztói igényeket. A modernizációs programjára 2018-ban eddig több mint 2,1 milliárd forintot fordított a SPAR.