Hírek, aktualitások

dátum 2013-11-18 idő 10:52

Várható változások a franchise rendszerek jogi szabályozását illetően

A Magyar Franchise Szövetség őszi programsorozatának befejező rendezvényén a jelenlevők „változások a franchise rendszerek jogi szabályozásában” témakörben hallhattak színvonalas előadást. A november 14-i klubdélutánnak ezúttal is a fővárosi, Hotel Buda Mercure adott otthont. Az előadó, Dr. Darázs Lénárd, a Magyar Franchise Szövetség Etikai és Jogi Bizottság elnöke, ügyvéd, egyetemi docens volt.

2014 március 15-én a polgári törvénykönyv, amely a teljes magánjogi viszonyokat szabályozza, egy új kódexbe kerül megalkotásra. A most hatályos törvénykönyv, néhány kapcsolódó jogszabállyal ezzel a nappal pedig hatályát fogja veszteni.
Ügyvéd úr elmondta, hogy ez gyakorlatilag az új Ptk. magánjogi szabályozásban teljesen gyökeres változást jelent abban az értelemben, hogy a természetes személyeknek, illetve jogi személyeknek (minden jogalanynak) az összes magánjogi viszonyát új alapra fogja helyezni. Teszi mindezt oly módon, hogy megpróbálja természetesen továbbvinni a meglévő jogi szabályozást, de egyben kodifikálja az utóbbi néhány évtizedben felhalmozódó, szerteágazó bírósági gyakorlatot, valamint igyekszik a nemzetközi tendenciákat is beépíteni a magyar jogba. Mindezt úgy oldja meg, hogy megpróbál fogyasztóvédelmi, magánjogi aspektusoknak is megfelelni - liberális (nem politikai értelemben), piacgazdasági felfogást érvényesíteni a jogintézményekben.

Az új polgári törvénykönyv kialakítását komoly viták kísérték, komplexitása, összetettsége miatt. A felépítését tekintve újdonságként hat, hogy az új Ptk könyvekre oszlik. Egy rész önálló egységet képez a törvénykönyvön belül, és minden egyes könyv a paragrafus számozást illetően előlről kezdődik. Tehát adott terület önmagában egységet képez az új törvénykönyvön belül. Ezek rendelkezései idővel bővíthetőek, átalakíthatóak lesznek az adott egységen belül - nem érintve a teljes kódexet.

Ami a franchise szempontjából is érdekes, és a hálózatok szabályzását közvetlenül érinti, az un. kötelmi jogi szabályozás, amelynek részét képezi magának a (franchise) szerződéseknek a szabályozása is.

Már tudjuk, hogy 2014 március 15-én fog hatályba lépni az új Ptk. De mégis mi történik azokkal a szerződésekkel, amelyeket még ezt megelőzően kötöttek? Meddig vannak azok ilyen értelemben a régi törvény alá rendelve? Illetőleg amennyiben arra a most hatályos törvényt kellene alkalmazni, akkor meg lehet-e azt csinálni, hogy az új Ptk-t rendeljük alkalmazni a hatályba lépése előtt megkötött szerződésekre is?

Ezt a komplex kérdéskört a következőképpen szabályozza a polgárjogi törvény:

  1. Ha 2014 március 15 után köt valaki szerződést, akkor biztos hogy az új Ptk szabályait kell alkalmazni ezekre a szerződésekre és az ezzel kapcsolatos jogi nyilatkozatokra egyaránt. 
  2. A 2014 március 15 előtt megkötött szerződésekre lehetőségük van a feleknek, hogy ezt a megállapodásukat az új Ptk hatálya alá rendeljék. Tenniük kell egy egyszerű nyilatkozatot, megállapodást amelyben szerződésükre - bár azt előbb kötötték - az új Ptk-t rendelik alkalmazni.
  3. A 2014 március 15 előtt megkötött szerződésekre, ha fent említett alávetési nyilatkozatot nem tesznek a felek, akkor a most hatályos Ptk-t kell alkalmazni, amely egyébként 2014 március 15-től hatályát fogja veszíteni. Meddig? Akármeddig..

Hogy a lehetőségek közül mely megoldást érdemes, szerencsés választani? Milyen rendelkezéseiben változik az új-, a régi Ptk-hoz viszonyítva? Lényegében ezekre a kérdésekre kaphattak választ a rendezvény résztvevői..

A klubdélutánon elhangzott előadás videófelvétele hamarosan teljes egészében megtekinthető lesz a Magyar Franchise Szövetség weboldalán. 

R.J. - www.franchise.hu vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Turán nyitotta meg legújabb egységét a Stilianos Babauszoda.
dátum 2018-01-18 idő 17:17

2018. Január 15-én a Stilianos Babauszoda Franchise 7. egységeként kezdte működését a Stilianos Babauszoda Tura.

A Franchise Börzén kedvezménnyel lesz megvásárolható a Franchise Vállalkozás című könyv
dátum 2018-01-18 idő 16:35

A franchise iránt érdeklődők számára alapvető ismereteket tartalmazó olvasmány 25% kedvezménnyel lesz kapható a kiállítás helyszínén.

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.